Aktualno
StoryEditor

Hrvatska se uspela za šest mjesta na Svjetskoj ljestvici talenata 2018.

20. Studeni 2018.

Hrvatska se popela za 6 mjesta u odnosu na prošlu godinu na Svjetskoj ljestvici talenata koju objavljuje Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne.  Izvješće Instituta kojem je partnerska institucija hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost uključuje 63. zemlje, a Hrvatska se ove godine plasirala na 54. mjestu budući da je ‘podigla‘ ocjenu s 37,84 na 42,74.

>>> IMD: Hrvatska na ljestvici konkurentnosti pala za dva mjesta

Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu talentiranih osoba potrebnih za povećanje konkurentnosti i rast gospodarstva. Izvješće se bazira na tri ključna faktora:

  1. Ulaganje i razvoj - podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicije u cilju povećanja broja talentiranih osoba u zemlji.
  2. Faktor privlačnosti - sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene osobe i privuče nadarene osobe iz inozemstva.
  3. Faktor spremnosti – mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za potrebnom radnom snagom i stvaranje baze talentiranih osoba.

Ove godine Švicarska je ponovno prva na ljestvici s ocjenom 100, a slijede je Danska, Norveška, Austrija, Nizozemska, dok se na dnu ljestvice nalaze Slovačka (59.), Kolumbija (60.), Meksiko (61.), Mongolija (62.) i Venezuela (63.). Od zemalja novih članica EU, najbolje su rangirane Estonija (28.), Slovenija (30.), Češka (37.), Poljska (38.) i Mađarska (49.).

I ove godine europske zemlje dominiraju na ljestvici talenata. Od prvih 15 mjesta, 11 se odnosi na zemlje Europe. Za to su zaslužni izvrsni obrazovni sustavi europskih zemalja koji izdvajaju Europu od ostalih regija svijeta. Većina europskih zemalja u prosjeku ima visoku razinu ulaganja u obrazovanje i to od primarne do tercijarne razine. To im omogućuje da razvijaju lokalne talente i istodobno privlače strane, visokoobrazovane stručnjake, na koje se mnoge europske kompanije oslanjaju.

>>>Tipurić: Nužno je promijeniti niz segmenata kako bi Hrvatska podignula razinu konkurentnosti

Rezultati istraživanja temelje se na 3 faktora koji sadrže ukupno 30 pokazatelja. Dio pokazatelja su statistički podaci dok je drugi dio pokazatelja dobiven kroz istraživanje mišljenja gospodarstvenika.

Hrvatska je najbolje pozicionirana po faktoru ulaganja i razvoja (39.). Kao prednosti ističu se izdvajanje za obrazovanje po učeniku (postotak BDP-a po glavi stanovnika) te omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama. Kao nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenika.

Po faktoru sposobnosti zemlje da zadrži kvalitetnu radnu snagu i privuče strane talentirane osobe Hrvatska se nalazi na 60. mjestu. Kao prednost izdvojen je indeks troškova života, a nedostatak je u privlačenju i zadržavanju talentiranih osoba.

Kod faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom nalazimo se na 62. mjestu. Najbolje smo rangirani po znanju stranih jezika (31.), a nedostaci su nam u području dostupnosti osoba s financijskim vještinama (63.), međunarodnog iskustva višeg menadžmenta (63.) te dostupnosti kompetentnog višeg menadžmenta (63.).

15. travanj 2024 08:40