Aktualno
StoryEditor

Hrvatska udruga za upravljanje projektima obilježila dvadeset godina djelovanja 

13. Lipanj 2019.

Hrvatska udruga za upravljanje projektima (HUUP) obilježila je dvadeset godina djelovanja mu Hrvatskoj. Premda je proslava održana još prošlog petka u Paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu, priopćenje novinarima poslano je tek danas. Slučajno ili ne, baš su danas u Opatiji počeli 14. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva, a građevinari, zajedno s ostalim inženjerskim komorama, prozivaju upravo HUUP da ima financijsku korist od zakonskih izmjena koje ministar Predrag Štromar pokušava progurati u Vladu i saborsku proceduru. A i Štromar je najavio svoj dolazak danas u Opatiju.

- Vizija HUPP-a je biti vodeća organizacija za upravljanje projektima koja će aktivno raditi na postavljanju profesionalnih standarda, poboljšanju obrazovnih programa u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama te pružanje podrške institucijama koje to žele te poboljšati svoje organizacijske vještine koristeći najbolje prakse upravljanja projektima - istaknuo je prošlog petka prof.dr.sc. Mladen Radujković, predsjednik HUUP-a.

[caption id="attachment_388360" align="alignleft" width="317"] Mladen Radujković[/caption]

Prije 20 godina nekoliko je pionira pokrenulo HUUP kao mrežu za razmjenu iskustava na području projektnog menadžmenta.

Danas je HUUP  mreža udruga za upravljanje projektima i pratećih organizacija, ljudi, dobavljača i sponzora koji pomiču profesiju. Ideja o mreži više nego ikad odgovara sadašnjoj situaciji u svijetu.

Mreža se može fleksibilno prilagoditi promjenama u kontekstu, pokrenuti raznolikost uključenih kultura i podržati suradnju među članovima (npr. Regionalne mreže), stoji, među ostalim, u današnjem priopćenju HUUP-a, u kojem se navode i osnovne djelatnosti Udruge:

  • razvoj i promicanje profesionalizacije u upravljanju projektima,
  • zastupanje interesa voditelja projekata iz svih privrednih i neprivrednih područja,
  • povezivanje ljudi aktivnih u upravljanju projektima, razvoj i uspostava mreže, znanja i informacija,
  • utjecaj na stvaranje znanstvenog, stručnog i javnog mišljenja o bitnim pitanjima upravljanja projektima,
  • njegovanje suradnje sa drugim nacionalnim PM udrugama te aktivni doprinos razvoju međunarodnih standarda,
  • rad udruge u skladu s normativima IPMA-e (International project management association).

Iza rada u skladu s normativima IPMA-e krije se i certificiranje. koje se spominje na kraju priopćenja:

‘Nakon 20 godina, HUUP kao vodeća strukovna udruga za upravljanje projektima nastavlja oblikovati struku na mnogo načina. Sve veći broj volontera i certificiranih voditelja projekata ima uključenih u našu mrežu. Oni su pokretačka snaga HUUP-a, a njihova predanost i angažman u vlastitom okruženju omogućili su rast i održivost ove živahne mreže.‘

16. travanj 2024 01:10