Aktualno
StoryEditor

Hrvatska uključena u EU projekt serijalizacije lijekova

13. Srpanj 2018.

Znajući da je svaki drugi lijek kupljen putem interneta krivotvoren, a količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu raste iz godine u godinu, Europski parlament i Europska komisija usvojili su 2011. Direktivu o krivotvorenim lijekovima (Direktiva 2011/62/EU) koja obvezuje sve sudionike lanca opskrbe lijekova da od 9. veljače 2019. uvedu sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja vanjskog pakiranja lijeka i jedinstvenog identifikatora koja se stavljaju na svaku kutijicu lijeka koji se izdaje na recept.

>>>Ministarstvo zdravstva: Neće doći do nestašice lijekova

To u praksi znači da će svaki pojedini serijalizacijski broj kutije lijekova koji se izdaju na recept, pa tako i u Hrvatskoj, biti unesen i dostupan u Europskom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, kao i u nacionalnoj bazi podataka, te će u svakom trenutku biti moguće provjeriti njegovo porijeklo, odnosno autentičnost lijeka. Cilj projekta je spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u fokus zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata.

>>>Veledrogerije: Dugovi bolnica preko 2 milijarde kuna, moguća nestašica lijekova

Od početka rada u rujnu 2017., u projekt serijalizacije je uključena Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL) koja se uskladila s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Upravo se tamo godišnje obrađuje oko 10 milijardi podataka o proizvodima i pakiranjima lijekova, koji su potom dostupni u Nacionalnim sustavima za provjeru autentičnosti lijekova kako bi se mogla provjeriti autentičnost svakog lijeka, neovisno o zemlji EU u koju je isporučen.

21. travanj 2024 05:52