Aktualno
StoryEditor

Hrvatska uz Portugal i Sloveniju s najvećim mjesečnim skokom prometa u maloprodaji

05. Travanj 2017.

Hrvatska je u veljači zajedno s Portugalom i Slovenijom činila skupinu zemalja Europske unije s najvećim rastom prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini, pokazali su u utorak podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji u veljači je u Hrvatskoj porastao 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirao, kliznuvši za 0,1 posto, utvrdio je EUROSTAT.

>>>Trgovina na malo: Očekuje se rast potrošnje 30. mjesec zaredom

Najveći je skok prometa na mjesečnoj razini među zemljama EU zabilježio Portugal, za 3,1 posto, a u Eurostatu uz Hrvatsku izdvajaju i Sloveniju s rastom prometa na mjesečnoj razini za 2,3 posto.

Najviše je pak smanjen promet u maloprodaji Malte, za 0,8 posto, te Latvije, za 0,7 posto, i Belgije, za 0,6 posto.

Na razini EU sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji oporavio se u veljači, uz stopu rasta od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda uvećan 0,2 posto.

Najviše je pritom u veljači poskočio promet u trgovinama odjeće, tekstila i obuće, za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, čime je promet u široj kategoriji neprehrambenih proizvoda uvećan za 1,1 posto. U siječnju trgovine koje prodaju takve proizvode bilježile su pad prometa za 0,4 posto. U široj kategoriji trgovina neprehrambenih proizvoda promet je u prvom ovogodišnjem mjesecu stagnirao.

Pad prometa bilježile su pak u veljači benzinske stanice u EU, za 0,7 posto u odnosu na siječanj kada je im je promet poskočio 1,1 posto.

Eurozona je također u veljači najveći skok prometa bilježila u trgovinama odjeće, obuće i tekstila, za 2,2 posto u odnosu na siječanj kada je zabilježen pad za 1,4 posto. Najveći pad bilježile su pak benzinske stanice, za 0,9 posto u odnosu na siječanj kada je promet uvećan 1,2 posto.

Znatno snažniji rast prometa na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini obujam prometa u maloprodaji u Hrvatskoj u veljači porastao 5,4 posto, dvostruko snažnije nego u siječnju, pokazuju podaci Eurostata.

Najveći je skok prometa prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježen u Sloveniji, za 16,8 posto, te u Luksemburgu, za 12,9 posto, Litvi, za 7,6 posto i Rumunjskoj, za 7,5 posto.

Pad prometa u maloprodaji zabilježen je na godišnjoj razini samo u Belgiji, za 3,2 posto, na Malti, za 0,9 posto, i u Danskoj, za 0,2 posto, bilježi EUROSTAT.

Na razini EU obujam prometa u maloprodaji porastao je u veljači za 2,2 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je pritom poskočio promet u knjižarama i trgovinama računala i informatičke opreme, za 4,1 posto. Time je u široj kategoriji neprehrambenih proizvoda zabilježen rast prometa za 3,4 posto.

Najslabiji rast prometa bilježile su pak trgovine prehrambenih i duhanskih proizvoda, za 0,9 posto. I eurozona je bilježila najveći rast prometa u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,4 posto.

Najslabiji promet bilježile su pak benzinske stanice, za 0,5 posto, izračunali su u Eurostatu.

17. travanj 2024 00:25