Aktualno
StoryEditor

Hrvatska za rad najprivlačnija - Bosancima, a Hrvati bi u Njemačku

09. Kolovoz 2018.

Hrvatska je stranim radnicima na 62. mjestu po privlačnosti za rad, što je pad za 12 mjesta u odnosu na 2014. godinu, pokazuje istraživanje.

Hrvatska je i dalje u postotku najprivlačnija radnicima iz Bosne i Hercegovine, dok su na drugom mjestu radnici iz Slovenije koji bi željeli doći raditi u Hrvatskoj. Kod radnika iz obje zemlje nije došlo do promjene u odnosu na 2014., piše Večernji.

Na trećem su mjestu radnici iz Češke Republike, također bez promjene na listi u odnosu na 2014. godinu.

>>>Cappelli: Treba povećati plaće u turizmu, ako treba i kvote za strane radnike

Prema postotku radnika koji bi željeli doći raditi u Hrvatsku, na četvrtom su mjestu radnici iz Srbije, kod kojih je Hrvatska skočila za tri mjesta, a na petom su mjestu Slovaci, kojima je Hrvatska manje atraktivna nego prije četiri godine.

Na šestom mjestu su radnici iz Austrije. Austrijski ispitanici koji žele doći raditi u Hrvatsku skočili su za sedam mjesta na šestu poziciju, a slijede ih Poljaci, Norvežani, Mađari i Finci.

Mađarima je Hrvatska za čak 12 mjesta privlačnija nego u ispitivanju od prije četiri godine, dok su Finci 2018. daleko manje zainteresirani za dolazak u Hrvatsku zbog posla.

Prije četiri godine, čak je 80 posto ispitanih hrvatskih radnika izrazilo spremnost na odlazak u inozemstvo zbog posla, a u 2018. ta je brojka pala na 48 posto, što je ispod globalnog prosjeka od 57 posto.

>>>Nedostaje 15 tisuća sezonaca, loši uvjeti rada tjeraju ljude u inozemstvo

Čak 54 posto mladih do 30 godina starosti želi odseliti iz Hrvatske u potrazi za poslom, kao i 50 posto, odnosno svaka druga anketirana osoba sa završenim fakultetom.

Hrvatima je za rad najprivlačnija Njemačka, a slijede Austrija koja je na drugom mjestu zamijenila Veliku Britaniju.

20. travanj 2024 14:52