Aktualno
StoryEditor

Hrvatska zajednica županija protivi se smanjenju broja županija

03. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Novi teritorijalni ustroj prema kojem bi Hrvatska imala od pet do sedam županija koncentriranih oko najvećih gradova, Hrvatska zajednica županija dočekala je oprezno.

Predsjednik Zajednice Goran Pauk, inače Šibensko-kninski župan i član HDZ-a, ne želi komentirati neslužbene najave po medijima, no upozorava kako novu reformu ne bi trebalo provesti bez konzultacija sa strukom, ali i sa javnošću.

Prije bilo kakve reforme potrebno je snimiti stanje, napraviti kvalitetnu analizu i donijeti odluku hladne glave uvažavajući i želje naroda koji je navikao na svoje regionalne uprave, smatra Pauk podsjetivši kako sadašnji regionalni ustroj ima i povijesni i zemljopisni značaj.

- Bude li se tražilo novo rješenje preustroja lokalne uprave, ne treba se povoditi samo za najjeftinijim rješenjem, već najefikasnijim - poručuje Pauk dodavši kako županije mogu i trebaju preuzeti daleko veću ulogu od one koju obnašaju sada.

Tako će Zajednica županija Vladi predložiti preustroj prema kojem bi oni dobili upravljačka prava nad školama i bolnicama, lokalnim centrima za socijalnu skrb, pa čak i nad raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem.

- Za sve to sposobniji smo i odgovorniji partner od države - zaključio je Pauk.

01. svibanj 2024 22:46