Aktualno
StoryEditor

Hrvatske inovacije putuju u Frankfurt: kapsula za prehranu biljaka, biološke tenisice...

24. Travanj 2019.

Šest startupova; Ascalia, Macabi Agritech, WePark, Miret, Naval Hydro i Urban Oasis, koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete, predstavljeno je u ZICER-u u okviru EIT Climate-KIC akceleratora, najvećeg europskog programa za akceleriranje startupa. Frane Šesnić, direktor ZICER-a, izjavio je će taj akceleracijski program startupima omogućiti cjelovitu pripremu za unaprjeđenje poslovanja.

- Jako je teško uspjeti u Hrvatskoj koja je malo tržište i ovo povezivanje na europskoj razini, a ovaj program i osigurana značajna inicijalna sredstva dokaz su da je znanje konačno postalo proizvod. Svih šest startupa koji su odabrani za ulazak u program napravit će iskorak iz situacije u kojoj se trenutačno nalaze u onu koja će zasigurno poboljšati njihovu održivost, prepoznatljivost i mogućnost da osvoje globalno tržište – kazao je Šesnić.

Timovi predstavljenih startupa početkom svibnja boravit će u Frankfurtu na tematskim radionicama, a svaki od njih je dobio je potporu koja iznosi 10.000 ili 15.000 eura, ovisno o fazi razvoja proizvoda. Osim toga dobit će i mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka kao i niz prilika za međunarodno umrežavanje.

Ascalia se bavi pojednostavnjenjem i optimiziranjem upravljanja i procesima u gradskoj infrastrukturi i industrijskim postrojenjima, Makabi je izumio pametnu kapsulu za zaštitu i prehranu biljaka, WePark je osmislio pametno digitalno rješenje koje rješava problem nedostatka parkirnih mjesta, Miret je izumio biološke tenisice, Naval Hydro se bavi proračunom uštede goriva za trgovačke brodove, a Urban Oasis razvija visokotehnološke agrikulturne proizvode.

EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koji će od travnja do rujna 2019. biti implementirati u 12 europskih država, a Hrvatskoj ga provodi Zagrebački inovacijski centar – ZICER koji je član hrvatskog EIT Climate-KIC Huba.

20. travanj 2024 09:42