Aktualno
StoryEditor

Hrvatske kompanije planiraju preko 60 akvizicija ili prodaja vrijednih više od 1,6 milijardi eura

18. Listopad 2018.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10156757422835030&type=1&l=1039a019b2

Hrvatske kompanije u idućem razdoblju planiraju preko 60 transakcija, bilo akvizicija bilo prodaje poslovanja, vrijednih više od 1,6 milijardi eura. Do ovog konkretnog podatka došla je tvrtka Caper u istraživanju kojim je obuhvatila 130 vodećih hrvatskih kompanija koje su lani imale 9,8 milijardi eura prihoda i zapošljavale više od 53 tisuće ljudi.

>>>VIDEO: Započela M&A konferencija

- Ima apetita, ima i kapaciteta. Prevladava optimizam i očekuju nas zanimljiva vremena na M&A sceni. Više od 60 posto ispitanih kompanija želi sudjelovati u M&A aktivnostima, očekuje se preko 60 transakcija vrijednih više 1,6 milijardi eura, i akvizicija i dezinvesticija. Više od polovice tih aktivnosti odnosi se na sektore tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT), hrane i pića te građevine i inženjeringa. Najvažnija prekogranična tržišta za akvizicije su Austrija, Poljska i Njemačka, a kupci se očekuju iz SAD, Kine i Njemačke. Generalno prevladava optimizam, gospodarska očekivanja su pozitivna, a dostupnost kapitala iznadprosječna, rekao je Joško Vučetić, partner u tvrtki Caper, predstavljajući rezultate istraživanja na Liderovoj i Caperovoj konferenciji M&A – Spajanja i preuzimanja u funkciji rasta.

Caper je ovim istraživanjem obuhvatio sve industrije osim bankarstva. Čak 44% ispitanih ocijenilo je gospodarsku situaciju pozitivnom, a 14% negativnom, pri čemu je prosječna ocjena na skali od 1 do 5 bila 3,4. Među strateškim prioritetima kompanija najmanje su važni bili spajanja i akvizicije te strateška partnerstva, a najvažniji smanjenje troškova, inovacije i organski rast. A unatoč tome i unatoč činjenici da tek 13 posto kompanija ima jasne planove za akvizicijama u budućnosti, planira se ukupno 47 akvizicija vrijednosti veće od 850 milijuna eura.

Teritorijalno, gotovo polovina tih transakcija dogodit će se na području Hrvatske i bivše Jugoslavije, a glavni razlog za njih bit će konsolidacija, tj. jačanje tržišnog udjela. Oni ispitanici koji neće preuzimati druge kompanije uglavnom smatraju da su postojeće evaluacije nerealne ili misle da nema dovoljno odgovarajućih prilika. Ukratko, misle da su im mete preskupe.

Što se tiče kompanija koje će dezinvestirati, čak 19 posto ispitanih razmišlja o prodaji poslovanja, pa Caper očekuje 15 dezinvesticija vrijednosti veće od 750 milijuna eura. Kompanije koje razmišljaju o tome čekaju ponude iz Europe.

>>>Članice organizacije M&A International formirale savjetničku kuću Oaklins

- Najveću M&A aktivnost ispitanici očekuju u TMT Sektoru, te sektorima hrane i pića, maloprodaje, energije, financijskih usluga. To se poprilično podudara s globalnim trendovima. Fokus globalno je TMT, financijske usluge, energetski sektor i neciklički sektori poput maloprodaje i hrane i pića – rekao je Vučetić.

Caperovo istraživanje utvrdilo je da su glavni pokretači M&A aktivnosti dobra ekonomska situacija (kod 30% ispitanih), velike zalihe novca (24%) te dostupnost povoljnih kredita (23%).

19. travanj 2024 08:13