Aktualno
StoryEditor

Hrvatske šume: Nevjerojatno je da Živi zid ne zna razliku između državnog i privatnog posjeda

02. Studeni 2018.

Živi zid je na svojim društvenim mrežama najavio prosvjed koji bi se trebao održati u ponedjeljak 5. studenog ispred Direkcije Hrvatskih šuma u Zagrebu. Kako navode, prosvjed će se održati jer se iz Hrvatskih šuma dnevno izvoze tone drvne sirovine u inozemstvo dok građani nemaju za grijanje, a pilane propadaju.

Iz Hrvatskih šuma smatraju nevjerojatnim da saborski zastupnici i članovi Živog zida ne znaju razliku između državnog i privatnog posjeda, te smatraju ovaj istup služi prvenstveno skupljanju jeftinih političkih bodova.

„Hrvatske šume d.o.o. trgovačko su društvo koje gospodari isključivo državnim šumama i šumskim zemljištem u Republici Hrvatskoj na temelju strogih propisa i planova gospodarenja. Hrvatske šume d.o.o. ne gospodare privatnim šumama. Gospodarenje privatnim šumama, sukladno Zakonu o šumama, odgovornost je vlasnika tih šumskih posjeda. Hrvatske šume d.o.o. nemaju ni ingerencije ni ovlasti upravljati, a time ni utjecati na ilegalne sječe i krađe u privatnim šumama, te ne vidimo razlog prosvjeda Živog zida ispred prostorija Trgovačkog društva HŠ d.o.o., osim samopromocije članova Živog zida“, stoji u priopćenju HŠ-a.

>>>Hrvatske šume: Isporuka trupaca je transparentna, ne izvozimo drvnu građu

Nadalje, iz Hrvatskih šuma ističu da, što se tiče raspodjele drvne sirovine iz šuma kojima gospodare, trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o. i Udruženje drvno – prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom 2018. godine su potpisali Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca i prostornog drva.

Tim Pismom se određuje jasna i transparentna raspodjela sirovine po svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima.

„Količine raspoložive sirovine u Hrvatskim šumama d.o.o. mnogostruko su manje od pilanskih kapaciteta drvoprerađivača u Republici Hrvatskoj pa je Pismo razumijevanja potpisano kako bi se održala održivost šuma, a da se s druge strane zadovolje potrebe drvne industrije. Ponovno naglašavamo da Hrvatske šume d.o.o. ne izvoze drvnu sirovinu izvan granica Republike Hrvatske te sva raspoloživa sirovina iz državnih šuma završava kod domaćih drvoprerađivača. Upravo Pismo razumijevanja, za koje je glasalo preko 95% članova udruženja Drvno-prerađivačke industrije, jedan je od načina za sprječavanje šverca, jer se kupcu koji ne može opravdati svoje fakture, odnosno dokazati daljnju preradu drva, proporcionalno umanjuje količina koju može kupiti od Hrvatskih šuma d.o.o. U tijeku je priprema javnog poziva za prodaju trupaca i prostornog drva za 2019.g., te je očito da se sad radi pritisak na trgovačko društvo“, kažu u priopćenju.

Cijene iste

Također se napominje kako, iz socijalnih razloga, Hrvatske šume još od 2012. godine nisu dizale cijene ogrjeva za kućanstva te da se svako kućanstvo može obratiti nadležnoj šumariji i kupiti do 30 m3 ogrjevnog drva. Kako bi se i tu spriječila nezakonita preprodaja, provjerava se OIB kupca.

>>>Živi zid: Hrvatske šume uskraćuju drvo domaćim proizvođačima dok ga se istodobno izvozi u Italiju

„Kako drvo ne bi postalo važnije od šume, u hrvatskom šumarstvu već se više od dva stoljeća primjenjuje načelo potrajnosti (održivosti) i stoga je u šumama kojima gospodare Hrvatske šume d.o.o. drvna zaliha koja prirasta uvijek veća od one koja se siječe. Time se osigurava opstojnost šume i ne narušava se prirodna ravnoteža. Iz tog je razloga Hrvatska danas jedna od najšumovitijih država u Europskoj uniji - šume i šumske površine prekrivaju 47% kopnenog teritorija RH. Također napominjemo da od ukupnog na šumi baziranog sektora u Hrvatskoj živi čak 53.000 ljudi, i jedan je od gospodarski najpotentnijih sektora u RH“, stoji u zaključku priopćenja Hrvatskih šuma.

25. travanj 2024 09:13