Aktualno
StoryEditor

Hrvatske vode financirat će sanaciju akumulacijskog jezera Ričice

20. Lipanj 2018.

Sporazumom Hrvatskih voda i Splitsko-dalmatinske županije, potpisanim u srijedu u Splitu, s milijun i pol kuna financirat će se izrada projektne dokumentacije za sanaciju akumulacijskog jezera Ričice kako bi se omogućilo natapanje Imotsko-bekijskog polja, što je jedan od strateških projekata te županije.

>>>5 najboljih kupališta u okolici Zagreba

Sporazum su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a bio je nazočan i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je istaknuo da će sanacija akumulacijskog jezera Ričice imati veliku važnost za Imotsku krajinu.

"Potpisivanje ovog sporazuma je prvi korak u zadržavanju vode u akumulacijskom jezeru Ričice, čime će se stvoriti preduvjeti za navodnjavanje Imotsko-bekijskog polja, što će značiti jako puno za sve stanovnike Imotske krajine", rekao je ministar Pavić.

Podsjetio je da je natapanje Imotsko-bekijskog polja jedan od projekata o kojem je Vlada donijela odluku na sjednici u Splitu 4. svibnja, a po kojima je za razvojne projekte na području Splitsko-dalmatinska županije predviđeno oko dvije milijarde kuna.

>>>Hrvatske vode: Uzorkuje se voda iz Save, onečišćenje rijeke Spreče u BiH smanjeno

Đuroković je istaknuo kako je akumulacijsko jezero Ričice u vlasništvu Hrvatskih voda, koje će 90 posto financirati izradu projektne dokumentacije, ostalih deset posto financirat će Splitsko-dalmatinska županija, a sanacijske radove na tom jezeru, kako je dodao, u cijelosti će financirati Hrvatske vode.

"Gubimo goleme količine, milijune kubičnih metara vode iz akumulacijskog jezera Ričice, koja odlazi u podzemlje, te ćemo njegovom sanacijom omogućiti navodnjavanje Imotsko-bekijskog polja, ali i potaknuti razvoj turizma na imotskom području", rekao je Đuroković.

Po njegovim riječima, sanacija akumulacijskog jezera Ričice je zahtjevan posao pa će u sljedećih godinu dana, osim izrade projektne dokumentacije, biti potrebno obaviti i geotehničke istražne radove.

>>>Hrvatske vode financirat će radove za vodocrpilište Sikirevci i sniziti naknade za travanj

Župan Boban je istaknuo da jedan od strateških projekta te županije - natapanje Imotsko-bekijskog polja nije moguće realizirati bez sanacije akumulacijskog jezera Ričice i brane jezera s dovodnim tokovima. Po njegovim riječima, današnjim sporazumom predviđeno je, bude li potrebno, i osiguravanje dodatnog novca za izradu projektne dokumentacije za sanaciju akumulacijskog jezera Ričice.

"Ulažemo veliki napor kako bismo pokrenuli realizaciju projekta sanacije akumulacijskog jezera Ričice jer će se time stvoriti veliki potencijali za navodnjavanje cjelokupnog Imotsko-bekijskog polja i omogućiti preduvjeti za razvoj turizma u Imotskoj krajini", rekao je župan Boban.

27. travanj 2024 03:52