Aktualno
StoryEditor

Hrvatski direktor fotografije radio na filmu ‘Crazy Rich Asians‘ koji je na box officeu zaradio 48 milijuna dolara

24. Kolovoz 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ZQ-YX-5bAs0[/embed]

U američkim kinima prošlog se tjedna počeo prikazivati film Crazy Rich Asians koji je na box officeu zaradio preko 48 milijuna dolara. Film je ekranizacija istoimenog romana Kevina Kwana, režiju potpisuje Jon M. Chu, a direktor fotografije je Vanja Černjul, koji je radio i za serije Kronike Times Squarea, Orange is the New Black i Marco Polo.

>>>Ježeva kuća na Sundanceu

- Jon je htio da to bude vizualno najljepši rad koji je ikad napravio i odmah me zainteresirao. Projektu me više privukao sam režiser nego scenarij... Chu je vizualni redatelj, snimao je mjuzikle, videospotove i reklame i rad s njim bio je zanimljiv izazov, kaže Černjul u intervjuu za Jutarnji list.

Svjetski mediji hvale film, koji na web stranici Rotten Tomatoes ima čak 93 posto pozitivnih kritika. Vrlo je zanimljivo kako je jedna priča s isključivo azijskim glumcima tako dobro prošla kod medija i kod publike.

- Producentica Nina Jacobson imala je viziju o filmu koji bi u mainstream produkciji otvorio prostor za glumce azijskog porijekla. U vrijeme kada smo film snimali tek se počelo nazirati da će glavna tema društvenog dijaloga kako u Americi tako i u Europi biti pitanje identiteta i zastupljenosti manjina u medijima. Nina je zbog toga prije pet godina otkupila prava za knjigu. Ona se u svim svojim projektima vodi idejom zamjene bijelog muškarca kao glavnog junaka hollywoodskog mainstream filma, objašnjava Černjul.

Većina filma snimala se u Singapuru i na otocima jugoistočne Azije, te u New Yorku, u kojem Černjul živi od devedestih.

>>>Od danas u kinima švedski film sniman u Hrvatskoj

- Nakon ADU radio sam za međunarodne TV news agencije koje su došle pokrivati konflikt u Hrvatskoj, u trenutku u kojem su se televizijske vijesti počele pretvarati u ovo što imamo danas, u vrstu zabavnog programa. Tržišna orijentacija posla me kao mladog čovjeka potpuno šokirala. Otputovao sam u New York, u potrazi za profesionalnim mogućnostima i kulturnim prostorom u kojem bih mogao rasti... Ne znam gdje čovjek može otići nakon New Yorka, da sam mlad otišao bih u Kinu, Peking ili Šangaj. Ovako, jedino me zanima otići na neki dalmatinski otok ili istarsko brdo, priča za Jutarnji.

05. svibanj 2024 11:50