Aktualno
StoryEditor

‘Hrvatski duhani‘ ulažu u poboljšanje kakvoće tla

13. Kolovoz 2018.

"Hrvatski duhani" donirat će ukupno 3,5 milijuna kuna vrijedan materijal za poboljšanje kakvoće tla svojih kooperanata u Podravini i Slavoniji, te sredstva za zaštitu na radu, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.

>>>Prošle godine otkupljeno duhana u vrijednosti 95 milijuna kuna

Sredstva su osigurana za iduće dvije godine kroz Program održive proizvodnje duhana British American Tobaccoa (BAT), u sklopu kojega posluju Hrvatski duhani.

Tijekom prošle dvije godine Hrvatski duhani financirali su analize tla na proizvodnim područjima na kojima je uočeno da je za povećanje kvalitete tla potrebno podizanje pH vrijednosti i organske tvari u tlu, kaže se u priopćenju.

Njihovi kooperanti tako će ove godine dobiti 1.400 tona kalcizacijskog materijala za korekciju pH vrijednosti na gotovo tisuću hektara poljoprivrednih površina. Radi obogaćivanja tla organskom tvari, proizvođačima je osiguran i materijal za zelenu gnojidbu, konkretno gorušica, koja će zazelenijeti polja tijekom ljetnog razdoblja na 750 hektara proizvodnog područja Podravine i Slavonije.

Sljedeće godine donacijski program nastavlja se donacijom novih količina materijala za poboljšanje kvalitete tla i sredstava za zaštitu zdravlja i sigurnosti u polju, najavljuje se u priopćenju.

Direktor "Hrvatskih duhana" Zlatko Pleša istaknuo kako u toj tvrtki s kooperantima kontinuirano provode mjere i programe usmjerene povećanju kakvoće i prinosa duhana, uz poštovanje najviših standarda održive poljoprivredne proizvodnje definirane u BAT-u.

>>>Hrvatski duhani: Raste vrijednost proizvodnje, zajamčen otkup u sklopu BAT-a

"Proizvodnja duhana rijedak je primjer poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj koja ima stabilne uvjete proizvodnje uz stalan rast otkupnih cijena i vrijednosti te osiguran otkup svih količina koje u Hrvatskim duhanima osiguravamo kroz BAT grupu. Realizacijom ove donacije omogućit ćemo još bolje uvjete za iduću sezonu u kojoj očekujemo nastavak poboljšanja kvalitete duhana sa hrvatskih polja, istovremeno brinući o okolišu", istaknuo Pleša.

Godišnja vrijednost proizvodnje duhana u Hrvatskoj veća je od 120 milijuna kuna, a Hrvatski duhani organiziraju gotovo 80 posto ukupne domaće proizvodnje i u svom sustavu imaju više od 500 proizvođača. Prošle sezone ukupna vrijednost otkupljenog duhana dosegla je 95 milijuna kuna, što je tri posto više nego godinu ranije. Rast cijene rezultat je rasta kvalitete duhana i otkupne cijene koja je prošle godine povećana za 6,8 posto, unazad dvije godine gotovo 12 posto, a zadnjih 10 godina 54,3 posto, kaže se u priopćenju.

20. travanj 2024 13:50