Aktualno Hrvatska Preporučeno

Hrvatski genijalci odnijeli 5 zlatnih, 6 srebrnih i 2 brončana odličja na Salonu inovacija u Ženevi

inovacije
Lider/Hina

Na 45. Salonu inovacija u Ženevi predstavljeno je više od 1000 inovacija na 8500 četvornih metara izložbenoga prostora. Među sudionicima iz 40 zemalja istaknuli su se hrvatski inovatori osvojivši pet zlatnih, 6 srebrnih i 2 brončane medalje.

Na jednom od najprestižnijih sajmova inovacija u svijetu, koji se održava od 29. ožujka do 2. travnja, hrvatska selekcija sudjelovala je dvadeset treći put za redom. Ove je godine Udruga inovatora Hrvatske predstavila 13 inovacija koje su izazvale veliko zanimanje poslovne zajednice te su osvojile brojne nagrade.

>>> Birokratski duh: Neprijatelj br. 1 suvremenog lidera

Pet zlatnih inovacija

Tako je nevidljivo označavanje u vizualnom infracrvenom spektru na tekstilu s Ink jet tehnologijom autora s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Vilka Žiljka, Ivane Stanimirović Žiljak, Klaudija Papa i Jane Žiljak Vujić – osvojilo zlatnu medalju s posebnom pohvalom žirija, te posebno priznanje grada Ženeve za najbolju inovaciju.

Zlatnu medalju osvojili su i Self prop rail autora Dražena Vidovića iz tvrtke RŽV Čakovec, medicinski multifunkcionalni vertikalizacijski krevet autora Borisa Perovskog iz tvrtke Bernard. Uz zlato, posebna priznanja dobili su i uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača autora Siniše Brođanca iz tvrtke Projecting, Managing kojem je priznanje dodijelila Korejska asocijacija inovatora te Gruner – električni bicikl Ivana Golubića iz tvrtke Mobile Vehicle Technology kojem je posebno priznanje dala Tajvanska asocijacija inovatora.

Šest srebrnih medalja

Srebrom su se okitile inovacija MBO-T postrojenje za razvrstavanje komunalnog otpada Ðure Horvata iz Tehnixa, uređaj za namakanje, pranje, sapunanje i sušenje ruku pulske autorice Petaros, vrećica sa sjemenom za uzgoj trave Jozefa Slonke iz tvrtke Kapa, oprema seta za prijenos kućanskih aparata Darka Malenjaka, uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja Ivice Grbca, Gojka Nikolića i Marka Krajnovića sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta te inovacija vodom protiv vode Tomislava Petrća iz tvrtke Corus.

Dvije bronce

Brončanim medaljama nagrađene su dvije inovacije hrvatskih autora, a to su motorizirana uzica za pse ‘Walkee’ Damira i Slavka Pilepića te She president cream – Global anti-age cream koju su osmislili Ivana i Robert Legović iz tvrtke Dermoestetik.

Komentari