24. kolovoz 2019.

Hrvatski nastavnici ne vole ‘anarhiju‘, ne znaju za Eurostat i beskrajno vjeruju Wikipediji

https://www.facebook.com/jukka.sinnemaki/videos/10213990768874958/

U jednoj nastavničkoj grupi na Facebooku objavljena je snimka iz učionice u Finskoj u kojoj učenici otprilike rade što hoće, dok učitelj nezainteresirano čita novine. Riječ je o profesoru Jukki Sinnemäkiju, jednom od prošlogodišnjih finalista Global Teacher Prize nagrade, vrijedne čak milijun  dolara  (možete ga potražiti na Facebooku) koji svojim nekonvencionalnim metodama potiče đake da sami, svojim tempom, istražuju, uče i upijaju znanje. I koja je doista upalila te su se učeničke ocjene u toj školi značajno i popravile.

Nije nikakva tajna da je finski obrazovni sustav jedan od najboljih na svijetu i kako su reforme unaprijedile njihovu ekonomiju, koja je do sredine prošlog stoljeća uglavnom ovisila o zastarjeloj drvnoj industriji i koja je danas jedna od najstabilnijih u EU.  I kako upravo zbog tog obrazovanja i inovativne tehnologije na kojoj se bazira njihovo gospodarstvo nema problema kao druge države EU.

Ali ne zanima to naše učitelje u toj grupi. Oni u spornoj snimci vide ni više ni manje, nego - anarhiju. Zgražaju se. Nikada na takvo što pristali ne bi u svojoj učionici. Gdje je tu poštivanje učitelja kao autoriteta? I nek‘ se ugleda Hrvatska na neke bolje ekonomije, a ne na Finsku! I tu me potaknu da uđem u raspravu iako nisam učitelj ni profesor.

Koje, pitam ih u grupi, koje su to bolje ekonomije od Finske? Pa evo npr. navode njemačku, talijansku, španjolsku, britansku, japansku, američku… Ok, velim, ali od svih država EU, ako se zadržimo samo na starom kontinentu, u prošlom tromjesečju BDP je rastao više od finskog tek u Rumunjskoj i Mađarskoj. Slabiji je rast imao čak i SAD. A Njemačka je u minusu, klizi prema recesiji...

Glupost, sad je administrator grupe razjaren. Odakle mi ti podaci, da je jedna od najjačih ekonomija svijeta u minusu, valjda misli na Njemačku. Eurostat, velim, ali ne dopire i pošalje mi podatke s Wikipedije iz 2005.

- Trenutni pad ili rast je manje bitan, bitan je ukupan BDP. Njemački je najjači u Europi, a slijede ga UK i Francuska, neovisno o trenutnom rastu i padu - odgovara.

Daljnji tijek razgovora je nebitan, naš nastavnik ne dopušta argumente, nastavnik je u pravu jer tako kaže Wikipedia. Ako naši profesori toliko malo o ekonomiji znaju, bilo bi dobro da barem koriste kvalitetne, vjerodostojne i ažurne podatke. I da barem malo više logički zaključuju, što bi na koncu trebali i učiti našu djecu. Ali to bi valjda bila prevelika - anarhija.