Aktualno
StoryEditor

Hrvatski pčelarski savez: Domaći med u 30 tisuća staklenki isporučen školama

20. Siječanj 2019.

Nacionalnih staklenki za med od kraja studenog isporučeno je 85 tisuća, od čega je više od 30 tisuća popunjenih medom završilo u školama. Rekao je to predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza (HPS) Željko Vrbos i dodao da je do sada Vetropack Straža proizvela 240 tisuća staklenki od 720 mililitara i dio staklenki od 370 mililitara.

– Druge dvije dimenzije, od 580 i 210 mililitara, još nije počela proizvoditi jer se izrađuju alati za njih. Očekujem da će do sredine godine početi i njihova proizvodnja – kaže Vrbos.

Izrada alata stoji milijun kuna, od čega je trećinu platio HPS, a ostalo Ministarstvo poljoprivrede. Kako kaže Vrbos, vijek je staklenki desetak godina. Pravo na njih ima 5100 pčelara od ukupno osam tisuća koliko ih je u Hrvatskoj. U HPS-u nemaju podatak koliko ih je do sada iskoristilo tu mogućnost.

Količina prodanih staklenki pokazuje da su pčelari zainteresirani, ali ne svi jer je riječ o djelatnosti u kojoj su, osim pčelara koji žive od tog posla, i oni kojima je to dodatni izvor zarade. Cijena koju pčelari plaćaju za staklenke (prema podacima iz trgovina) iznosi od 1,50 do 1,80 kuna i ovisi o troškovima distribucije. Kad je projekt počinjao, objasnio je Vrbos, dogovoreno je da ona ne smije previše odudarati od uobičajene.

18. travanj 2024 19:21