Aktualno
StoryEditor

Hrvatski porezni i drugi državni sustavi temeljni su na - nepovjerenju

19. Kolovoz 2018.

Telegram donosi dobar komentar na temu zakona o doprinosima.

Mentalni sklop u kojem svakog obrtnika, startup osnivača, ulagača ili poslovnog avanturista valja promatrati kao mogućeg lopova, te po tome krojiti zakone i propise, fundamentalni je problem hrvatske ekonomije. Posljedica je to nekoliko desetljeća dogovorno-državne ekonomije, prvo kolektivne u socijalizmu, a zatim one, ništa manje kolektivne, u kapitalizmu.

>>>Marić: Neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike

Sasvim je jasno kako su djelatnici Ministarstva financija i Porezne uprave zaključili da se u poreznim osnovicama za direktore trgovačkih društava nalazi potencijal za dodatne proračunske prihode. Sasvim je jasno i to da su zaključili kako su direktorski minimalci posljedica malicioznog nauma da se ošteti država, a ne, recimo, pokušaj reinvestiranja svake kune u stvaranje nove vrijednosti, novih prihoda, proizvoda, pogona, radnih mjesta.

Američki IRS, kao i njemačka porezna uprava, kao i većina suvremenih poreznih uprava, imaju jednostavno načelo. Sve postupke u poslovanju promatraju kao bazično dobronamjerne i rado će pružiti savjet ako ste negdje pogriješili, ili nešto niste znali, ili ste negdje zalutali. Ako, pak, zaključe da ste ih namjerno išli prevariti, kazne će biti zbilja drakonske. U Hrvatskoj imamo nastranu inverziju tog modela: svi smo u startu prevaranti, a pravi prevaranti obično se sasvim dobro snađu.

21. travanj 2024 07:05