Aktualno
StoryEditor

Hrvatski potencijal rasta spao je na manje od dva posto na godinu

29. Travanj 2019.

Predstavljajući svoju knjigu ‘Kriza u Hrvatskoj‘, Željko Rohatinski ustvrdio je da je u desetljeću recesije i stagnacije izgubljeno nevjerojatnih 26 milijardi eura potencijalnog BDP-a! Nije, dakle, riječ o tome koliko smo izgubili zbog kumulativnog pada od 12 posto, nego koliko smo izgubili samo zato što se nijedna vlast nije bavila ekonomijom, zbog čega nismo rasli onoliko koliko smo možda mogli.

Razmjer katastrofe možda će biti jasniji ako tom podatku pridodamo još jedan: potencijalni se hrvatski rast prije krize procjenjivao na četiri do četiri i pol posto. Potencijal rasta danas se sveo na manje od dva posto...

– Neko ćemo vrijeme živjeti paradoks u kojem se hrvatski proračun dobro puni i bez Hrvata. Pune ga Hrvati izvan Hrvatske, puni ga EU, puni ga turizam, no kad se ugasi svjetlo, preostale će resurse inkorporirati netko drugi. Hrvatska je svedena na koncept geografskog odredišta koje ostaje bez identiteta - upozorava ekonomist Željko Lovrinčević.

[caption id="attachment_328021" align="aligncenter" width="750"] Foto: Lider[/caption]

– Nije zanemariva ni odgovornost političkih struktura i institucija koje upravljaju zemljom, a sigurno nije za kredibilnost profesionalnih ekonomista, koji su trebali znati što se zbiva i kako na to reagirati umjesto da se priklanjaju ideološkim šablonama i skrivaju iza proklamacija o dobrim rezultatima u dugom roku - navodi ekonomist Željko Garača.

[caption id="attachment_380847" align="aligncenter" width="750"] Željko Garača; foto Ratko Mavar[/caption]

– Problem je mirovinske reforme tranzicijski trošak koji država mora podmiriti. U našoj je situaciji on i veći od svih predviđanja. Samo je 2018. iznosio više od 2,5 posto BDP-a, uključujući izravne i neizravne troškove. Predlažem Vladi novi program sa samo jednom reformom: ukinite drugi stup! - savjetuje ekonomist Željko Garača.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera. Možete i digitalno.

24. travanj 2024 22:28