14. svibanj 2017.

Hrvatski srednjoškolci timskim radom osvojili tri zlata i tri srebra na Prirodoslovnoj olimpijadi EU

Na upravo završenoj 15. prirodoslovnoj olimpijadi EU, u danskom gradu Kopenhagenu od 7. do 14. svibnja, hrvatski srednjoškolci  postigli su izvanredan uspjeh, osvojivši tri zlatne i tri srebrne medalje, a zlatne medalje uručio im je princ Joachim od Danske, priopćeno je u nedjelju iz zagrebačkog Prirodoslovno matematičkog fakulteta (PMF).

Prirodoslovna olimpijada EU međunarodno je natjecanje učenika od 16 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta, fizike, kemije i biologije. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 300 učenika, raspoređenih u 50 timova iz 24 zemlje članice Europske unije.

Učenici iz Splita, Zagreba i Vinkovaca

Hrvatsku su predstavljali učenici iz Splita, Zagreba i Vinkovaca, podijeljeni u dva tročlana tima, u pratnji troje mentora sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF),  izvijestili su u subotu koordinatorica hrvatske ekipe  prof. dr. Tajana Preočanin te mentori iz biologije i fizike, dr.  Andreja Lucić i Filip Torić.

>>>Hrvatski znanstvenici otkrili protein koji napada prvu liniju obrane od virusa

Luka Bulić Bračulj (III. Gimnazija, Split), Petar Škrobo (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci) i Paula Vidas (XV. Gimnazija, Zagreb) po prvi put su za Hrvatsku osvojili zlatne medalje na ovom natjecanju, a Domagoj Perković (III: gimanzija, Split), Mislav Barić (III: gimanzija, Split) i Klara Tomašković (XV. Gimnazija, Zagreb) osvojili su srebrne medalje.

Zlatne medalje uručio im je princ Joachim od Danske, mlađi sin kraljice Margrethe i princa Henrika.

Natjecatelji rješavali praktične problemske interdisciplinarne zadatke iz fizike, kemije i biologije

Izuzetna snalažljivost i spremnost za timski rad

Učenici su tijekom četiri sata natjecanja rješavali praktične problemske interdisciplinarne zadatke koji obuhvaćaju i isprepleću područja fizike, kemije i biologije. Zadatci u natjecanju od učenika iziskuju znanje, snalažljivost, spretnost, i preciznost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te timski rad pri znanstvenom pristupu rješavanju problema.

>>>Ovih 7 činjenica o svijetu koje ste učili u osnovnoj školi više ne drže vodu

Timovi su u prvom zadatku istraživali fizikalna svojstva i kemijski sastav leda s Grenlanda te iz ostataka složenih molekula i uzorka iz ledenjačkih pukotina određivali koji organizmi su činili ekosustave Grenlanda u dalekoj prošlosti.

U drugom zadatku učenici su istraživali sastav morske vodu u foto-bio reaktoru za proizvodnju algi te najpovoljnije uvjete njihova uzgoja u svrhu pročišćavanja otpadnih voda, kao i pogodnost različitih vrsta rakova veslonožaca pri prehrani riba u uzgoju. U pokusima su analizirani led star dvije tisuće godina uzorkovan na Grenlandu i alge iz morske vode uzorkovane na području morskog prolaza Kattegat između Danske i Švedske.

>>>‘Neuništivi’ dugoživci preživljavaju dehidraciju pretvarajući se u staklo

Hrvatski su učenici pokazali izuzetnu snalažljivost i spremnost za timski rad pri rješavanju ovih zadataka te postigli iznimne rezultate na ovom zahtjevnom natjecanju, ističu iz PMF-a.

Sudjelovanje timova Hrvatske na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a u pratnji učenika bila su tri mentora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tajana Preočanin, Andreja Lucić i Filip Torić.