Aktualno
StoryEditor

Hrvatski učenici osvojili srebro na međunarodnoj biološkoj olimpijadi

22. Srpanj 2018.

Četveročlani tim učenika koji je po prvi puta predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Teheranu, od 15. do 22. srpnja, vraća se sa srebrnom medaljom koju je na natjecanju osvojio učenik Luka Bulić Bračulj iz III. gimnazije Split.

>>>Državnu maturu polagalo 30 tisuća učenika, veliki interes za STEM

Mirna Reljić (V. gimnazija, Zagreb) i Kian Bigović Villi (XV. gimnazija, Zagreb) osvojili su priznanja za izniman rezultat, a odličan rezultat imala je i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimnazija, Zagreb).

U pratnji učenika na natjecanje su putovale dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno sa suradnicima s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu pripremale gimnazijalce za natjecanje.

>>>Najboljim učenicima i studentima dodijeljeni Oskari znanja: Učinimo svijet i Hrvatsku ljepšima

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje učenika u znanju i rješavanju složenih problema u biologiji.

Na ovogodišnjoj olimpijadi, 29. po redu, sudjelovalo je 270 učenika iz 70 zemalja cijelog svijeta.

>>>165 učenika dobilo Oskare znanja za glazbu i ples

Učenici su tijekom prvog dana natjecanja rješavali četiri praktična zadatka koja iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost i grafičku i matematičku pismenost te znanstveni pristup u interpretaciji rezultata. Drugi dan natjecanja učenici su rješavali dva teoretska testa u trajanju od tri sata tijekom kojih je potrebna koncentracija te kreativnost u rješavanju složenih problemskih zadataka iz različitih područja biologije.

16. travanj 2024 15:01