Aktualno
StoryEditor

Hrvatskim studijima povrijeđeno pravo na ugled, dobivaju 15 tisuća kuna odštete

24. Travanj 2018.

Štrajkom koji nije organiziran i poduzet u skladu s odredbama zakona, Nezavisni sindikat znanosti i visokoga obrazovanja nanio je štetu Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te mora u roku od osam dana isplatiti 15 tisuća kuna odštete Hrvatskim studijima i devet i pol tisuća kuna parničnih troškova.

Kako se ističe u presudi Općinskog radnog suda u Zagrebu od 19. travnja 2018., Sud je u cijelosti usvojio tužbeni zahtjev Hrvatskih studija, uz obrazloženje kako je štrajk na Hrvatskim studijima od 3. do 10. travnja 2017. već pravomoćno utvrđen nezakonitim presudama Županijskoga suda u Zagrebu od 10. travnja 2017. i Vrhovnoga suda RH 27. travnja 2017.

>>> Hrvatski studiji: Sindikat znanosti upozorava na nezakonita, posve proizvoljna zapošljavanja

Presuda je nepravomoćna, a Sindikat se ima pravo žaliti u roku od osam dana.

Vilim Ribić i Tomislav Janović u nizu javnih istupa, kao dužnosnici Sindikata u njegovo su ime povrijedili pravo na ugled, dobar glas, čast i ime Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu se Sindikat nikad nije ogradio od takvih njihovih izjava, stoji u obrazloženju presude.

Djelovanje i rad Hrvatskih studija ti su sindikalni predstavnici u medijskim istupima okarakterizirali nezakonitim, nemoralnim i nasilnim. Sud je utvrdio kako izjave sindikalnih predstavnika o narušavanju akademskih sloboda i autonomije sveučilišta, vršenju odmazde i provođenja institucionalnoga nasilja, bez dokaza u prilog tomu, izravno vrijeđaju ugled Hrvatskih studija, negativno mijenjaju percepciju javnosti o visokom učilištu, posebno u odnosu na poštovanje i očuvanje temeljnih načela i vrijednosti radi kojih je osnovano.

Sud je također ustanovio da Sindikat u postupku nije dokazao da bi izjave koje je za vrijeme organiziranja i poduzimanja štrajka iznosio u javnosti bile točne. Stoga je zaključio da Sindikat nije imao nakanu javnosti plasirati točne, potpune i istinite izjave, nego diskreditirati Hrvatske studije u očima javnosti.

Sud je mišljenja da se iznošenjem neistinitih izjava u medijima, kojima je namjera bila prikazati Sveučilište u Zagrebu kao pravnu osobu koja djeluje nezakonito, Sindikat nedobronamjerno, neodgovorno i nesavjesno služio pravom na slobodu izražavanja misli, a u svojim izjavama nije ukazao ni na jedan konkretan gospodarski ili socijalni interes radnika koji Hrvatski studiji možebitno ugrožavaju, a zbog zaštite kojih prava upravo sindikat ima pravo organizirati i provoditi zakoniti štrajk.

Za povredu ugleda Sud je, procijenivši da težina povrede i okolnosti slučaja to opravdavaju, dosudio pravičnu novčanu naknadu, zaključuje se u priopćenju.

14. travanj 2024 10:52