01. rujan 2018.

Hrvatskim učenicima zlato, srebro i bronce na matematičkoj olimpijadi

Na upravo završenoj 12. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u poljskoj Bielsko-Białi, Noel Lakić iz zadarske Gimnazije Franje Petrića osvojio je zlatnu medalju u pojedinačnom natjecanju uz stopostotnu riješenost ispita, a ekipno Hrvatska je bila druga, izvijestili su u subotu voditelji ekipe.

>>>Hrvatski učenici osvojili srebro na međunarodnoj biološkoj olimpijadi

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a ovo je peta godina za redom da jedan od hrvatskih natjecatelja osvaja zlatnu medalju na pojedinačnom natjecanju.

>>>Srebro i bronca hrvatskim učenicima na geografskoj olimpijadi

Olimpijada se održavala 27. kolovoza, sudjelovalo je 66 učenika iz 11 srednjoeuropskih država, uz Hrvatsku, iz Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske te Ukrajine.

>>>Mladi informatičari osvojili srebrnu i brončanu medalju na olimpijadi u Varšavi

Uz "zlatnog" Lakića, i ostali članovi ekipe u pojedinačnim natjecanjima ostvarili su odličan rezultat i osvojili medalje - srebrnu je osvojio Krunoslav Ivanović iz zagrebačke XV. gimnazije, a brončane medalje osvojili su Luka Bulić Bračulj iz splitske III. gimnazije te Krešimir Nežmah, Andrija Tomorad i Ivan Vojvodić iz zagrebačke XV. Gimnazije. Voditelji ekipe bili su Ivan Krijan i Ivan Kokan.

>>>Hrvatski srednjoškolci osvojili zlatnu i brončanu medalju na Europskoj olimpijadi iz fizike

Na ekipnom natjecanju pobijedila je Ukrajina, koja je sudjelovala kao gost na poziv poljskih domaćina, a iza Hrvatske bila je Mađarska.

>>>Varaždinci pobjednici Statističke olimpijade za srednjoškolce

Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić" (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZOS).