Aktualno
StoryEditor

Hrvatsko gospodarstvo usporava: HNB još jednom smanjio godišnju procjenu rasta BDP-a

18. Prosinac 2018.

U 2018. godini realni BDP mogao bi porasti za 2,7 posto, a ista stopa rasta mogla bi se ostvariti u 2019. godini uz jačanje domaće i slabljenje inozemne potražnje, stoji u najnovijim Makroekonomskim kretanjima i prognozama.

Ovim prognozama evidentno je da hrvatsko gospodarstvo usporava. Naime, HNB je na početku godine predviđao rast od 2,9 posto, da bi te prognoze smanjio u srpnju na 2,8 posto. Sada se pak očekuje da će rast BDP-a ipak biti 2,7 posto.
- Promatrajući komponente rasta, osobna potrošnja najvažniji je čimbenik. Istodobno, inflacija je niska, a plaće rastu. To sve pogoduje rastu BDP-a. Međutim, rast u kojemu izvoz slabi, a raste osobna potrošnja dugoročno nije dobar. Bez strukturnih reformi neće se poboljšati investicijska klima. A investicije su temelj zdravog i održivog rasta - rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić okupljenim novinarima.
Guverner Vujčić upozorio je i na trend rasta nenamjenskih kredita građanima. Iako još uvijek nije zabrinut i taj rast nije toliki da može doći do velikih problema, činjenica jest da ako netko može preko mobitela u pola sata dobiti veliki iznos na deset godina, dovoljan je da HNB krene u analizu.
Iako nije govorio o konkretnim mjerama, kazao je da će se one sigurno dogoditi ukoiko ovaj trend nastavi istim smjerom.
23. travanj 2024 14:12