Aktualno
StoryEditor

Hrvatsko tržište kapitala - tehnička perspektiva dionica

15. Ožujak 2017.
Piše:
Trading Room

Od početka kalendarske godine dionički indeks Crobex ostvario je porast vrijednosti za +11% i trenutno se nalazi na 2.219,10 bodova, malo ispod ovogodišnjeg maksimuma od 2.246,34 bodova. Ukoliko pogledamo grafikon i razmotrimo sve tehničke pretpostavke, postoje određeni signali koji otvaraju prostor za mogući rast sve do 2.338 bodova. Možemo li već prije Uskrsa indeks Crobex vidjeti iznad 2.300 bodova ili ipak slijedi snažnija korekcija?

Grafikon 1 – CROBEX (dnevni grafikon)

[caption id="attachment_262699" align="alignnone" width="1883"] Izvor: Metastock[/caption]

Promatrajući dnevni grafikon, zaključujemo da je u posljednjih godinu dana trend izrazito bikovski sa vrlo malim korekcijama. U bikovskom trendu, korekcije obično iskorištavamo za kupovinu, no u spomenutom slučaju nema „kvalitetne“ korekcije koju bi mogli iskoristi za otvaranje kupovine. Ako usporedimo grafikon i RSI (Relative Strength Indeks) možemo primijetiti važnu anomaliju – u kreiranju novog vrha na grafikonu, indeks relativne snage nije „sudjelovao“ već je krenuo u suprotnom smjeru, što se stručno naziva divergencija. Investitorima se preporučuje krajnji oprez, jer postoji mogućnost snažnije korekcije prema vrijednosti od 2.100 bodova i dobru priliku za otvaranje novog kupovnog naloga.

Promotrimo i dionicu trgovačkog društva Belje, koja je sastavnica dioničkog indeksa Crobex. Sredinom prošle godina formirana je baza oko vrijednosti od 18,00 kn, kroz cjenovni obrazac dvostruko dno (double bottom), nakon čega je uslijedio impuslni val sve do 28,00 kn.

Od početka kalendarske godine dionički indeks Crobex ostvario je porast vrijednosti za +11% i trenutno se nalazi na razini od 2.219,10 bodova

Nakon postizanja novog vrha u 2016. g. na 28,00 kn, uslijedio je korektivni val koji trajao do veljače 2017. g. dosegnuvši najnižu vriiednost na 20,40 kn (točka C). Cjenovna razina od 20,40  predstavlja snažnu potporu i bazu točke C, potencijalnog obrasca AB=CD, kojemu se cilj nalazi u točki D na vrijednosti od 30,00 kn. Srednjeročna perspektiva je moguće kretanje dionice između 21,00 i 23,00 kn što može biti prilika za formiranje pozicije, sa potencijalom rasta sve do 30,00 kn (+30%). Stop loss se nalazi malo ispod točke C na 19,00 kn. Kao i uvijek odluka je na svakom investitoru kada će i na kojoj razini otvoriti nalog.

Grafikon br. 2 – Belje (dnevni grafikon)

[caption id="attachment_262706" align="alignnone" width="1883"] Izvor: Metastock[/caption]

 

Za Trading Room: Zdenko Grđan, Analitičar

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

18. travanj 2024 20:02