12. veljača 2019.

Hrvatskoj prijeti kazna EK od 10.000 eura na dan, što kaže Ministarstvo energetike?

Po važećem Zakonu o tržištu plina trebao bi se 2021. ukinuti mehanizam opskrbljivača plina na veleprodajnom tržištu. I svaki opskrbljivač koji prodaje plin krajnjem kupcu morat će sam taj plin negdje nabaviti. Mali opskrbljivači nisu u stanju to sami pa se počelo s akvizicijama na plinskom tržištu. Jedan stručnjak iz plinskog sektora, koji je želio ostati anoniman, upozorava da je u cijeloj priči izuzetno ozbiljno to što je taj zakon izmijenjen na zahtjev Europske unije i Europske komisije, koje su pokrenule i dva nova postupka u energetici u sklopu siječanjskog paketa protiv Republike Hrvatske zbog kršenja stečevine prava Europske unije. Naime, izmjene u tom zakonu donesene su po hitnom postupku kako bi se osigurale pretpostavke za funkcioniranje tržišta plina u Republici Hrvatskoj u skladu s tržišnim rokovima.

- Da ne bi bili poslani na sud gdje bi nam se propisala kazna, mi smo promijenili zakon. Europska komisija rekla nam je da je taj zakon sad u redu, dozvolili su opskrbljivača plina na veleprodajnom tržištu  do 2021. i dali nam 101,4 milijuna eura za LNG. Ako ne ispunimo to što smo obećali, oni nam neće još jednom progledati kroz prste nego će krenuti u sudski postupak protiv nas, a u takvim sudskim postupcima kazne se izriču u financijskom iznosu na dan do otklanjanja nesukladnosti. Ne moraš sljedećih 15 godina riješiti problem, ali plaćat ćeš 10 tisuća eura dnevno u budžet EU. Taj problem neće nestati  i on se mora riješiti – upozorava stručnjak.

Na naš upit o navedenoj problematici, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike ostali smo bez konkretnog odgovora, prema kojemu se čini da je sve pod kontrolom.

- Važećim Zakonom je jasno prenesena direktiva koja među ostalim propisuje obveze opskrbljivača, mogućnost promjene kupaca i ostale elemente tržišta plina. Godine 2021. se ukida mehanizam opskrbljivača plina na veleprodajnom tržištu, no ne mijenjaju se uvjeti koji se odnose na institut zajamčene opskrbe plinom i zajamčene cijene u slučaju promjene opskrbljivača te su stoga krajnji kupci zaštićeni – rekli su u ministarstvu, ne komentirajući mogućnost tužbi i sankcija.

Hrvatska je dobila tri godine da se prilagodi i uvede potpuno otvoreno plinsko tržište. Europska komisija ima nešto što se zove Internal Energy Market - unutarnje tržište energije Europske unije, u kojem bi sve zemlje članice trebale funkcionirati, a mi se uporno pravimo da nismo ušli u Europsku uniju, barem što se energetike tiče i to ne može dobro završiti. Kako se kaže, danas-sutra doći će vrag po svoje.