Korona i biznis
26. travanj 2018.

HT ostvario dobit od 166 milijuna kuna

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u prvom ovogodišnjem kvartalu neto dobit od 166 milijuna kuna, što je za 11,8 posto više nego u u istom lanjskom razdoblju, dok su prihodi pali za 1,1 posto, na 1,8 milijardi kuna, objavila je u petak ta telekomunikacijska kompanija.

Crnogorski Telekom pridonio je s 3 milijuna kuna većim ostvarenjem neto dobiti nego u prvom kvartalu 2017. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, ostvarena neto dobit HT Grupe u Hrvatskoj iznosi 160 milijuna kuna i veća je za 10,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u izvješću.

>>>Po dividendu HT-a u iduća dva tjedna

Ukupni konsolidirani prihodi u prva tri mjeseca 2018. ostvareni su u iznosu od 1,798 milijardi kuna, što je za 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

EBITDA prije jednokratnih stavki u prvom kvartalu povećana je za 11 milijuna kuna, odnosno 1,6 posto, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 684 milijuna kuna. EBITDA marža iznosi 38,1 posto te je povećana za 1 postotni poen.

Porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom koji je ostvario EBITDA u iznosu od 50 milijuna kuna i veća je za 5 milijuna kuna od EBITDA-e ostvarene u prvom kvartalu 2017. godine.

>>>Facebooku skandal nije naštetio, prihodi skočili gotovo 50 posto, dobit još i više

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, HT Grupa u Hrvatskoj ostvarila je za 0,9 posto veću EBITDA u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine, u iznosu od 634 milijuna kuna i EBITDA maržom od 38,3 posto.

Realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 21 posto u odnosu na prvi kvartal 2017., na 442 milijuna kuna, uključujući doprinos Crnogorskog Telekoma. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, kapitalna ulaganja HT Grupe u Hrvatskoj povećana su za 13,8 posto, na 392 milijuna kuna.

>>>SAP povećao neto dobit u prvom kvartalu za 36 posto

- Hrvatski Telekom je u prvom kvartalu 2018. godine nastavio s povećanjem ključnih financijskih pokazatelja. Bilježimo povećanje EBITDA-e, neto dobiti i kapitalnih ulaganja s kojima nastavljamo i dalje. Fokus je na investicijama u infrastrukturu čime stvaramo temelje za uvođenje 5G tehnologije, istaknuo je u izvješću predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.