Aktualno
StoryEditor

HT pripremio mrežu u Istri za 5G funkcionalnosti

14. Srpanj 2018.

Hrvatski Telekom u petak je u Puli obilježio završetak modernizacije radijske pristupne mreže na području Istre, čime su se stvorili preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području, a Istra je, rečeno je, postala prva regija u Hrvatskoj gdje je instalirana najmodernija oprema koja uključuje dodatne kapacitete 4G mreže i najnovije funkcionalnosti.

- Hrvatski Telekom je u potpunosti pripremio Istru za turističku sezonu te je korisnicima omogućeno nesmetano korištenje HT mobilnih usluga čak i u najfrekventnijem razdoblju, kazao je član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo, dodavši kako do kraja 2019. godine Hrvatski Telekom planira modernizirati radijsku pristupnu mrežu na području cijele Hrvatske.

>>>HT uvodi 5G tehnologiju u Hrvatsku

Prvi korak, naveo je, već je ostvaren s obzirom da je u prvoj polovini godine HT zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim postajama na području Istre. Od početka srpnja aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba..

Single RAN koncept

Po njegovim riječima, početkom 2018. godine Hrvatski Telekom pokrenuo je modernizaciju radijske pristupne mrežen koja će omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme.

- Riječ je o uvođenju SRAN (Single RAN) koncepta, kojim se osigurava koegzistencija 2G, 3G, 4G i 5G na istoj opremi, što omogućuje trenutno udvostručenje kapaciteta 4G mreže i najnovije funkcionalnosti poput IoT-a. Svim će HT korisnicima biti na raspolaganju povećani kapaciteti, koji će osigurati nesmetano korištenje HT mobilnih usluga čak i u najfrekventnijem razdoblju dana, istaknuo je Drilo.

Podsjetio je kako je prošle godine Hrvatski Telekom u infrastrukturu investirao 1,745 milijardi kuna ili 8,5 posto više nego u 2016., dok je u posljednje četiri godine ukupna visina investicija nadmašila šest milijardi kuna.

>>>HT ostvario dobit od 166 milijuna kuna

HT je u petak u Puli demonstrirao funkcionalnosti mreže pete generacije na prvoj 5G opremi na 3,5 GHz frekvencijskom spektru u Hrvatskoj. Mladi nogometaši NK Istre 1961 Elvis Trešnjić i Antonio Gračić na improviziranom su terenu uspješno tehnicirali, pucali na gol i realizirali pogotke koristeći VR naočale koje reproduciraju snimku što se u realnom vremenu prenosila putem 5G mreže.

- Hrvatski Telekom se stalno priprema za novu eru tehnoloških promjena s odgovarajućom mrežom i uslugama, a prvi u Hrvatskoj uveo je i 5G. Iako digitalizacija već nudi fantastične mogućnosti, 5G će poput interneta sve društvene, gospodarske i tehnološke procese podići na novu razinu, osiguravajući još bolje mogućnosti i kvalitetu života za sve nas, objasnio je Drilo.

>>>Vipnet prikazao praktične mogućnosti 5G tehnologije s brzinama od 20 Gbit/s

Direktor prodaje i marketinga za HT iz Ericssona Nikole Tesle Ivan Barać istaknuo je kako 5G predstavlja potpuno novi mrežni koncept, kombinira prednosti fiksne i mobilne komunikacije te iako će biti znatno brža od trenutno dostupnih mreža, 5G ne samo da pruža veću brzinu, nego i svoju ugrađenu mrežnu inteligenciju i sposobnost inter-operabilnosti s drugim tehnologijama.

Hrvatski telekom je najveći sponzor filmskih festivala u Hrvatskoj, pa se ova demonstracija održala uoči sutrašnjeg otvaranja 65. Pulskog filmskog festivala.

17. travanj 2024 00:55