Aktualno
StoryEditor

HT u Barceloni predstavio novu uslugu Call-Lifting

27. Veljača 2017.

Hrvatski Telekom je danas na otvorenju kongresa Mobile World u Barceloni u suradnji s Deutsche Telekomom premijerno predstavio novu uslugu Call-Lifting, novu mrežnu tehnologiju NarrowBand IoT i pilot-projekt korištenja Smart City rješenja putem te mrežne tehnologije.

Nakon predstavljanja usluge Cloud VPN 2015. godine i Cloud CPU 2016. godine, Hrvatski Telekom je i na ovogodišnjem Mobile World Congressu predstavio uslugu koja kombinira pametni telefon i autonomni dron. Inovativnom kombinacijom postojećih tehnologija korisnicima se nudi novo iskustvo komuniciranja koje je i razvijeno kako bi postalo dio globalne ponude DT-a.

>>>Neto dobit HT-a 934 mln kuna, predlaže se dividenda od 6 kuna po dionici

Call-Liftingom nadograđuje se klasičan videopoziv pomoću autonomnog drona koji se povezuje s mobilnim uređajem korisnika. Dron u letu fokusira područje na kojem se nalazi pozivatelj te mu zahvaljujući ugrađenoj kameri omogućava da u potpunosti dijeli svoja iskustva i doživljaje s osobom koju zove. Putem funkcije drone view korisnik može u realnom vremenu imati live stream, odnosno snimati svoje aktivnosti u okruženju u kojem se nalazi te stvarati i komunicirati iskustva na potpuno nov način, iz različitih zanimljivih perspektiva koje sam odabire. Glavne prednosti te usluge su umanjivanje osjećaja fizičke udaljenosti te vizualno i emotivno dijeljenje trenutaka u realnom vremenu. Nova usluga s velikim gospodarskim potencijalom Call-Lifting omogućuje da se jednim pozivom prenesu iskustvo, emocije i zabava, i to toliko realno da i osoba kojoj je upućen poziv ima osjećaj sudjelovanja u iskustvu pozivatelja. Usluga je idealna za dijeljenje iskustva u trenucima opuštanja i rekreacije, kao i u raznim sportskim natjecanjima, no potencijal za korištenje može biti i u gospodarstvu, najviše u građevinarstvu i poljoprivredi, ističu iz HT-a.

Nova usluga Deutsche Telekoma u Barceloni predstavljena je live pozivom iz Hrvatske pa su brojni posjetitelji MWC-a uživo pratili atraktivne scene zabilježene dronom iz Dubrovnika.

Nova usluga Deutsche Telekoma u Barceloni predstavljena je live pozivom iz Hrvatske

- Ovom uslugom Hrvatski Telekom se još jednom dokazuje kao tehnološki lider koji je usmjeren ka stvaranju usluga budućnosti što prepoznaje i međunarodna zajednica, kaže Ana Pauzar, voditeljica Odsjeka za razvoj proizvoda i ponudu novih poslovanja HT-a. - Posrijedi je inicijalna verzija usluge koja će se još razvijati do komercijalne primjene, a uvjerena sam da će imati mnogo uspjeha i u Hrvatskoj s obzirom na turističke potencijale, te ostale aspekte primjene usluge u sve aktivnijem stilu života novog doba, zaključuje Slavica Zoričić, voditeljica projekta.

Smart City rješenje

Također, na Mobile World Congressu Hrvatski Telekom je u suradnji s ostalim članicama Deutsche Telekom Grupe predstavio i pilot-projekt korištenja Smart City rješenja putem nove mobilne mrežne NarrowBand-IoT tehnologije koja je dizajnirana za primjenu s Internet of Things (IoT) rješenjima. Neke od glavnih prednosti NB-IoT tehnologije su omogućavanje pouzdane i sigurne mobilne komunikacije, odlično rasprostiranje i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima te niska potrošnja energije potrebne za rad IoT rješenja.

>>>HT potvrdio status jednog od najboljih Google partnera u Hrvatskoj

HT-ovi partneri Eco Mobile iz Zagreba i Mobilisis iz Varaždina prilagodili su svoja Smart City rješenja za rad putem NB-IoT tehnologije. Eco Mobile je, u okviru cjelovitog rješenja za evidenciju odvoza komunalnog otpada, putem NB-IoT tehnologije omogućio rad senzora za praćenje popunjenosti kontejnera za otpad. Mobilisis je omogućio rad sustava za pametni parking putem NB-IoT povezanih senzora ugrađenih u parkirališta koji prate zauzetost parkirnih mjesta. IoT platforma koja omogućuje integraciju spomenutih rješenja, evidenciju odvoza komunalnog otpada te pametni parking, proizvod je tvrtke Nokia, koja pod vodstvom HT-a provodi lokalni NB-IoT pilot-program.

23. travanj 2024 22:22