Aktualno
StoryEditor

HT u samo mjesec dana potrošio 10,2 milijuna kuna na otkup vlastitih dionica

08. Rujan 2018.

Samo u posljednjih mjesec dana HT je potrošio 10,2 milijuna kuna na kupnju vlastitih dionica na Zagrebačkoj burzi. Ako ste imali prilike pregledavati obavijesti HT-a koje se objavljuju na ZSE, mogli ste primijetiti kako u posljednje dvije godine prevladavaju one o kupnji vlastitih dionica.

U posljednjoj takvoj obavijesti stoji kako je HT 5. rujna na tržištu kapitala kupio 1284 dionice, po ponderiranoj cijeni od 156,45 kuna po komadu. To je nešto više od 200.000 kuna vrijednih dionica.

>>> Kad HT investira, svaka druga kuna odlazi na namete

Posljednji podatak kaže kako je HT vlasnik ukupno 338.660 vlastitih dionica, a njihova tržišna vrijednost je 52,8 milijuna kuna. Toliko je otprilike HT i potrošio na njihovu kupnju, ovisno o danu i količini kupljenih dionica.

No, ono što je također zanimljivo jest da je s tržišta, od listanja HT-a na tržište kapitala do danas nestalo 218.471 dionica HT-a, današnje tržišne vrijednosti 34,1 milijun kuna. Naime, odlukom Glavne skupštine s kraja travnja 2016. godine, Upravi je dano ovlaštenje da kupuje dionice HT-a na burzi.

Pri stjecanju i raspolaganju vlastitim dionicama, stoji u obavijesti, Uprava je ovlaštena odstupiti od odredbe članka 211. odnosno članka 308. st. 2. i 4. Zakona o trgovačkim društvima.


članak 211. kaže  - pod jednakim uvjetima dioničari imaju jednaki položaj u društvu.

St. 2 čl. 308 kaže - prava na upis novih dionica mogu se nekome dati samo pod uvjetom da su očuvana prava dioničara na upis.

St. 4. čl. 308. kaže - pravo prvenstva pri upisu dionica može se odlukom o povećanju temeljnoga kapitala isključiti u cjelini ili djelomično. Takva se odluka donosi uz ispunjenje pretpostavki koje se zakonom ili statutom traže za donošenje odluke o povećanju temeljnoga kapitala, glasovima koji predstavljaju najmanje tri četvrtine glasova temeljnoga kapitala zastupljenoga na glavnoj skupštini pri donošenju te odluke. Statutom se može odrediti da je za to potrebna veća većina a može se zahtijevati i ispunjenje dodatnih pretpostavki.


U obavijesti stoji također - Uprava Društva ovlaštena je postupiti prema članku 352. stavak 3. točka 3. Zakona o trgovačkim društvima i povući dionice bez nominalnog iznosa bez smanjenja temeljnog kapitala u kojem slučaju dolazi do povećavanja udjela preostalih dionica u temeljnom kapitalu te je Uprava ovlaštena uskladiti podatak o broju dionica u Statutu Društva.

>>> Nova usluga HT-a omogućuje razgovore putem WiFi-ja 

- Uprava je povukla 218.471 vlastitu dionicu bez nominalnog iznosa, bez smanjenja temeljnog kapitala, čime se ukupan broj dionica s 81.888.535 dionica smanjio na 81.670.064 dionice bez nominalnog iznosa, što je dana 27. ožujka 2018. godine provedeno u registru Trgovačkog suda u Zagrebu – stoji u obavijesti.

Jednostavno rečeno, dionice su izbrisane. Inače, vlastite dionice kompanija kupuje iz nekoliko razloga – radi nagrađivanja zaposlenika i isplate bonusa u dionicama, da bi održala cijenu dionice na burzi ili da bi ih povukla. Čini se da bi i ovih 338.660 moglo biti povučeno.


[mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]Pratite Lider na društvenim mrežama


 

25. travanj 2024 00:37