Aktualno
StoryEditor

HTZ: Broj gostiju iz Poljske u 2017. porastao 20 posto, dvoznamenkasti rast očekuje se i u 2018.

25. Siječanj 2018.

Poljsko je tržište važno za hrvatski turizam te se i ove godine očekuje dvoznamenkasti rast broja noćenja i gostiju iz Poljske, istaknuto je u četvrtak na poslovnoj radionici Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Varšavi na kojoj su sudjelovali predstavnici 50 poljskih i 26 hrvatskih subjekata.

Naime, u 2017. godini je u Hrvatskoj s poljskog tržišta ostvareno više od 970 tisuća dolazaka i 6,3 milijuna noćenja, što je rast veći od 20 posto, a to je tržište po veličini turističkog prometa lani zauzelo visoko četvrto mjesto, navodi se u priopćenju HTZ-a.

>>> Četvrt stoljeća HTZ-a: U 25 godina od 10 do više od 100 milijuna noćenja

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić ističe kako poljski turisti najčešće biraju odredišta u Dalmaciji te preferiraju obiteljski smještaj u kojem su prošle godine ostvarili više od četiri milijuna noćenja.

"To sugerira kako je riječ o tržištu na kojem, u slučaju još jače promocije i kvalitetne prezentacije, možemo ostvarivati još bolje rezultate u ostalim segmentima naše ponude. Vesele nas pozitivni pokazatelji i predviđanja prema kojima ćemo u ovoj godini i dalje biti jedna od destinacija u fokusu poljskih turista, a da bismo dugoročno zadržali konkurentnu poziciju, važni su i kvalitetni odnosi s poslovnim partnerima te naša prisutnost na tržištu Poljske kroz različite aktivnosti", kaže Staničić.

Kako navode iz HTZ-a, dobre najave na radionici potvrdili su i predstavnici najvećih poljskih turoperatora i agencija, među ostalima i TUI, Neckermann i Rainbow Tours. Oni su u razgovoru s direktoricom poljskog predstavništva HTZ-a Agnieszkom Annom Puszczewicz istaknuli da potražnja Poljaka za hrvatskim odredištima raste i za ovu godinu.

>>> Promotivna kampanja HTZ-a udružit će privatni i javni sektor

Iz HTZ-a su najavili i nastupe na svjetskim turističkim sajmovima u SAD-u, Švicarskoj, Slovačkoj i Litvi.

Tako će hrvatska turistička ponuda biti predstavljena na sajmu New York Times Travel Show, koji će se održati od 26. do 28. siječnja, a na njemu će, osim HTZ-a, među više od 560 izlagača sudjelovati i turističke zajednice Zagreba i Dubrovnika te Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Sajam New York Times Travel Show održava se od 2002. godine, a lani ga je posjetio rekordan broj posjetitelja, njih više od 30.000. Sajam je u cijelosti popraćen u The New York Timesu te okuplja više od 900 novinara i medija iz svih krajeva svijeta, više od 7400 komercijalnih sudionika - agencija, turoperatora, hotelijera i zrakoplovnih kompanija.

Hrvatska ponuda će od 25. do 28. siječnja biti predstavljena i u Bratislavi, na najvažnijemu turističkom sajmu u Slovačkoj - ITF Slovakiatour. Ondje će, među 347 izlagača iz 17 zemalja svijeta, uz HTZ nastupiti i suizlagači Makarska Rivijera iz Makarske te Camp Straško Hadria iz Paga, a svoju ponudu posebno će predstaviti i agencija Vir-turizam.

Osim toga, hrvatski turizam će biti zastupljen i na sajmu FESPO, koji se od danas do nedjelje održava u Zürichu, a predstavništvo HTZ-a za Skandinaviju i baltičke zemlje izložit će hrvatsku ponudu na sajmu Adventur 2018, koji se od sutra do nedjelje održava u glavnom gradu Litve Vilniusu.

24. travanj 2024 09:50