Aktualno
StoryEditor

HTZ dodjeljuje potpore za razvoj turizma u turistički nerazvijenim područjima

16. Svibanj 2016.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) do 3. lipnja provodi javni poziv za kandidiranje projekata turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima, kojima će nakon odabira dodijeliti bespovratne financijske potpore, izvijestili su u ponedjeljak iz Glavnog ureda HTZ-a.

Taj je poziv objavljen u skladu s programom rada HTZ-a za ovu godinu, a na potpore mogu računati poduzetnički i javni projekti na turistički nerazvijenim područjima koji pridonose aktiviranju neiskorištenih turističkih resursa, novim motivima dolazaka turista na ta područja, izgradnju, obnovu i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta te dodatnih turističkih sadržaja.

Potpore će se odobravati kroz tri mjere - za programe razvoja i unapređenja ključnih proizvoda u razdoblju pred i posezone, programe razvoja turističkih inicijativa i proizvoda te za programe razvoj ponude s većom dodanom vrijednošću. Na poziv se mogu javiti trgovačka društva, obrti, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanove kojima je osnivač RH, regionalna ili lokalna samouprava te OPG-ovi ili seljačka domaćinstva registrirana za pružanje ugostiteljskih usluga.

"Za potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima Hrvatska turistička zajednica je ove godine predvidjela više od 3 milijuna kuna", poručio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić pozivajući turistički sektor da prijavi kvalitetne projekte.

Po pojedinom projektu sufinancirat će se stvarno realizirani i plaćeni troškovi u ovoj godini, i to najviše do 50 posto opravdanih (prihvatljivih) troškova provedbe projekta, uz uvjet da korisnik odobrene potpore uloži i vlastita ili sredstva iz drugih izvora najmanje u iznosu odobrene potpore.

Iz Glavnog ureda napominju i da su objavom tog javnog poziva raspisani svi programi potpora HTZ-a za ovu godinu.

Krajem prošlog tjedna HTZ je objavila i javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora događanjima i za razvoj destinacijskih menadžment kompanija (DMK) u ovoj godini, na koji se zainteresirani mogu javiti do 30. svibnja ove godine, a objavljen je i Program dodjele de minimis potpora za razvoj turističkog sektora koji je usvojen na nedavnoj prvoj sjednici Turističkog vijeća HTZ-a.

Tim se programom uređuju uvjeti, kriteriji i način dodjele potpora male vrijednosti koje HTZ dodjeljuje poduzetnicima za sufinanciranje troškova. Potpore prema tom programu HTZ će dodjeljivati u skladu s uredbom Europske komisije.

30. travanj 2024 04:18