Aktualno
StoryEditor

HTZ: Od ožujka do kraja listopada više od 70 novih redovnih aviolinija

05. Travanj 2018.

Hrvatska u ovogodišnjem ljetnom redu letenja bilježi porast broja novih aviolinija pa će u razdoblju od 25. ožujka do 27. listopada biti više od 70 novih redovnih aviolinija, dok ukupne rotacije rastu za 15 posto u odnosu na prošlu godinu, na njih više od 34,4 tisuće, izvijestili su u četvrtak iz Glavnog ureda HTZ-a.

U priopćenju prenose i izjavu direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića da je jedan od ključnih ciljeva pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije koja je i vrlo dobro prometno povezana, posebice u kontekstu aviolinija koje su ključni segment produljenja turističkog prometa na razdoblja pred i posezone.

>>>Croatia Airlines uvodi tri nove linije

- Upravo smo s tim ciljem ove godine po prvi put proveli značajniju suradnju s avioprijevoznicima i organizatorima putovanja iz inozemstva, ističe Staničić.

Ministar turizma Gari Cappelli smatra da su aviolinije važne i za širenje potražnje na tržištima s najvećim potencijalom rasta turističkog prometa te omogućavaju da Hrvatska postane još konkurentnija i zanimljivija svjetska turistička destinacija.

>>>Air France najavio ljetnu liniju Pariz – Dubrovnik

Iz Glavnog ureda HTZ-a navode da po destinacijama u ljetnom redu letenja i prema apsolutnom broju najavljenih novih rotacija prednjači Split s povećanjem za gotovo 28 posto, a slijede Dubrovnik s povećanjem za 19,6 posto te Zagreb s rastom novih rotacija za 6 posto.

Split se tako ove godine uz ostalo novim letovima raznih prijevoznika, poput Volotee, Thomasa Cooka, Condora i drugih, povezuje s Nicom, Palermom, Bergamom, Londonom, Bristolom, Glasgowom, Düsseldorfom i Hannoverom, a Dubrovnik će novim letovima easyJeta, TUI-ja i drugih biti povezan i s Napuljem, Venecijom, Londonom, Nottinghamom, Newcastleom i Deauvilleom.

>>>Split Air: Enigma nove tvrtke s imenom koje već postoji

Zagreb se novim letovima prijevoznika Air Canada i Croatia Airlinesa povezuje izravno s Torontom odnosno Dublinom, a Zadar novim letovima Ryanaira s Frankfurtom, Bremenom i Allgäu Memmingenom (Bavarska), dok će Pulu nove linije easyJeta povezati s Baselom, Milanom, Berlinom, Liverpoolom i Londonom.

Novi letovi idu primjerice i na zračne luke Brač, Rijeka i Mali Lošinj, pri čemu ima dosta chartera koje ‘dižu‘ strani touroperatori, te će i na tim lukama biti više rotacija nego lani.

>>>Jung Sky: Hrvatska dobro pozicionirana kao avio destinacija

Po emitivnim tržištima, najviše je rotacija planirano između Njemačke i Hrvatske, potom s Ujedinjenom Kraljevinom (UK), Francuskom, Italijom i Švicarskom.

- Početak ovogodišnje ljetne sezone letova, koja u prvom tjednu bilježi znatno više rotacija nego prošle godine, dodatni je pokazatelj značajnijeg jačanja aviolinija. Naime, u prvom će tjednu biti aktivno čak 536 rotacija, što naspram 451 rotacije u prvom tjednu ljetnog reda letenja prošle godine znači porast od 19 posto, iznose iz Glavnog ureda HTZ-a, uz napomenu da je analiza zrakoplovne povezanosti Hrvatske i emitivnih tržišta provedene temeljem podataka hrvatskih zračnih luka u spomenutom razdoblju.

16. travanj 2024 14:12