Aktualno
StoryEditor

Huawei pod zabranama – njihova 5G tehnologija ‘ugrožava nacionalnu sigurnost‘

15. Prosinac 2018.

Kineska tvrtka Huawei ovu godinu neće pamtiti po dobrome. Nakon što su im Sjedinjene Američke Države zabranile da budu dobavljači opreme za 5G mrežu, to su učinile Australija i Novi Zeland, a isto je netom najavila i japanska vlada.

Osim Huaweija, zabrana se odnosi i na kinesku tvrtku ZTE, koja se također bavi mrežnom opremom. Sve zemlje, zabranu opravdavaju obrazloženjem kako štite nacionalnu sigurnost. Niti jedna država nije izričito rekla kako ne žele kinesku opremu, već su jednostavno objavile sigurnosne smjernice koje niti jedna kineska tvrtka ne može ispuniti. Blokirali su ih, ali na lijep način.

Sigurnosni problemi s 5G mrežom dolaze jer je ona dizajnirana da ima pristup temeljnoj mreži, što znači da je podložna „stranim“ upadima i hakerskim napadima, prenosi Venturebeat.

Američko lobiranje

Odluka Japana dolazi manje od mjesec dana nakon što je SAD lobirao kod nekoliko internacionalnih saveznika kako bi blokirali kineski hardver, dijelom zbog zabrinutosti oko nadzora komunikacija američkih vojnih baza.

Japanska vlada je ovaj potez dogovorila i uskladila sa svojim operaterima, koji su se složili kako će prestati koristiti kinesku 4G opremu, te da neće uvesti novu kinesku 5G opremu u svoje mreže.

Pametni telefoni na sigurnom

Iako će zabraniti novu 5G opremu od Huaweija, Japanci će i dalje moći kupovati mobitele ove tvrtke, jer kako kažu, pametni telefoni ne utječu na sigurnost temeljne mreže.

Tvrtka Huawei očekivano je odbacila sve optužbe negirajući kako njihovi proizvodi predstavljaju bilo kakav oblik sigurnosne prijetnje, te će svoju opremu za 5G mrežu sada ponuditi operaterima u Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Valja napomenuti kako je Huawei vodeća tvrtka kada je riječ o 5G tehnologiji, te također valja napomenuti kako njihovu 4G mrežu koriste i u Australiji, Japanu i Novom Zelandu.

18. travanj 2024 17:18