30. travanj 2017.

Huawei ubrzao u prvom kvartalu, smanjio prednost Samsunga i Applea

Samsung i Apple zadržali su vodeće pozicije na tržištu pametnih telefona početkom 2017. godine dok je kineski Huawei učvrstio treću poziciju zahvaljujući snažnom rastu prodaje, pokazuje izvješće specijalizirane istraživačke tvrtke.

Ukupno je u prvom tromjesečju ove godine isporučeno 347 milijuna pametnih telefona, što je 4,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavila je u četvrtak tvrtka IDC.

>>>Samsung, Galaxy S8 i S8 Plus: Nabrijani dvojac

-Rezultati za pametne telefone u prvom tromjesečju dodano potvrđuju da ta industrija nije na umoru i da još uvijek raste, zaključio je analitičar IDC-a Ryan Reith.

-Nema sumnje da je 2016. bila ključna godina za industriju jer je rast prvi puta oslabio na jednoznamenkaste razine. Držimo ipak da će se industrija donekle oporaviti 2017. godine a snažno prvo tromjesečje nedvojbeno potkrepljuje tu procjenu, napominje Reith.

Na tržište će po njegovoj procjeni ove godine utjecati novi Samsung Galaxy S8 i očekivana Appleova najava novog iPhonea u drugoj polovini godine.

>>>Global 500: Apple skinut s trona najvrjednijih brendova

Prema IDC-ovom istraživanju, Samsung je u prvom tromjesečju držao vodeću poziciju na tržištu s udjelom od 22,8 posto dok je drugo mjesto pripalo Appleu s 14,9 posto udjela, iako su obje kompanije bilježile slabašan rast prodaje.

Huawei je pak prodao 21,7 posto više pametnih telefona nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i učvrstio je treću poziciju na tržištu s udjelom od 9,8 posto. Četvrto i peto mjesto pripalo je kineskima Oppu i Vivu.

U IDC-u procjenjuju da će značajan dio rasta tržišta pametnih telefona vjerojatno generirati proizvođači jeftinijih uređaja.

>>>Unatoč problemima dobit Samsunga u prvom tromjesečju porasla 48 posto

-Iako je u posljednje vrijeme na tržište izbačen čitav niz redizajniranih skupljih modela pametnih telefona, i dalje očekujemo da će na različitim tržištima rast ponajprije generirati cjenovno prihvatljiviji modeli, ističe IDC-ov analitičar Anthony Scarsella.

IDC-ovo izvješće temelji se na preliminarnim tromjesečnim procjenama, napominje agencija AFP.