Aktualno
StoryEditor

HUB: Nacionalna referentna stopa smanjena od 0,07 do 0,16 postotnih bodova

29. Studeni 2017.

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je u srijedu novi izračun Nacionalne referentne stope prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS), koju dio banaka u Hrvatskoj koristi kao promjenjiv parametar na postojeće i nove kredite građanima, a koji pokazuje da je za treće tromjesečje ta stopa pala između 0,07 i 0,16 postotnih bodova.

Prema posljednjem izračunu za treće tromjesečje 2017. godine, NRS je pao u prosjeku za 0,07 do 0,10 postotnih bodova za kune i za 0,13 do 0,16 za eure u odnosu na prethodno tromjesečje.

>>>HUB očekuje potvrdu presude o zakonitosti valutne klauzule

Vrijednosti novih stopa 12-mjesečnog NRS1 su 0,89 posto za kune i 0,99 posto za eure; 12-mjesečnog NRS2 0,59 posto za kune i 0,89 posto za eure, a 12-mjesečnog NRS3 0,71 posto za kune i 1,07 posto za euro.

Kod kredita banaka koje primjenjuju NRS najnovija promjena bit će vidljiva na anuitetima koji dospijevaju u veljači iduće godine. Kao i do sada, sve banke koje koriste NRS poslat će svojim klijentima obavijest o utjecaju novog NRS-a na njihove kredite i anuitete, napominju iz HUB-a.

>>>ECB: Kreditiranja kompanija eurozone u najvećem zaletu od krize

Kako navode, od početka primjene do danas NRS je kontinuirano u padu.

- Kamatne stope na kredite kod kojih se, primjerice, primjenjuje 12-mjesečni NRS umanjene su u posljednje četiri godine između 1,52 i 2,23 postotna boda za kredite u kunama te između 1,95 i 2,46 postotnih bodova za kredite u eurima. Iako je nemoguće točno prognozirati kretanje NRS-a u budućnosti, u sljedećim tromjesečjima i dalje postoji prostor za pad jer je NRS najviše povezan s kretanjem kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, a ne direktno s inozemnim referentnim stopama (npr. EURIBOR-om), ističu iz HUB-a.

>>>Udruga Franak: Odluka Suda EU ‘povijesna pobjeda’; HUB: Presuda nema direktan utjecaj na RH

NRS se koristi temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju, a izračunava ga HUB od 2012., koristeći isključivo javno objavljene podatke Hrvatske narodne banke. Pojednostavljeno rečeno, NRS je ukupan iznos koji su banke isplatile kao kamate na depozite podijeljen s prosječnim iznosom tih depozita.

Izračunava se za razne valute, vrste depozita i rok – tromjesečni NRS je iznos isplaćen u tri mjeseca podijeljen s tromjesečnim prosječnim stanjem, a isto tako i šestomjesečni i dvanaestomjesečni. To se označava kao 3M, 6M i 12M.  Brojka iza NRS-a označava računa li se stopa gledajući samo depozite fizičkih osoba (NRS1), uz njih i depozite nefinancijskog sektora (NRS2), ili uključuje i depozite financijskog sektora (NRS3), odnosno depozite svih pravnih i fizičkih osoba. U Hrvatskoj trenutno tri banke svoje kamate na kredite vežu uz NRS - Zagrebačka banka, OTP banka i Hrvatska poštanska banka.

19. travanj 2024 09:00