Aktualno
StoryEditor

HUB očekuje potvrdu presude o zakonitosti valutne klauzule

26. Listopad 2017.

Hrvatska udruga banaka (HUB) očekuje da će Visoki trgovački sud u ponovljenom postupku potvrditi svoju presudu koju je donio ranije te tako potvrditi zakonitost upotrebe valutne klauzule u CHF kreditima, stoji u komentaru HUB-a.

Udruga Franak izvijestila je u srijedu kako, prema presudi Vrhovnoga suda, Visoki Trgovački sud mora ponovno odlučivati o nepoštenosti valutne klauzule u švicarskim francima za svih osam tuženih banaka te o nepoštenosti promjenjive kamatne stope za Sberbank.

Vrhovni sud, naime, na svojim je internetskim stranicama objavio kako je na sjednici održanoj 3. listopada 2017. vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske u pobijanom dijelu ukinulo presudu Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske i u tom dijelu predmet je vraćen tom sudu na ponovno suđenje.

>>>Presuda Suda EU o ‘slučaju švicarac’ obvezujuća za sve nacionalne sudove članica Unije

- Iz odluke proizlazi pravno shvaćanje Vrhovnog suda Republike Hrvatske da nije osnovan prijedlog tužitelja za upućivanje zahtjeva sudu Europske unije za pokretanje postupka za tumačenje odredaba čl. 4. st. 2. Direktive 93/13 EEZ o nepoštenim odredbama u potrošačkim ugovorima, obzirom da su sporni pravni odnosi nastali prije 1. srpnja 2013., dana kada je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije, kaže se u priopćenju Vrhovnog suda.

Također, dodaje Vrhovni sud, "zauzeto je shvaćanje da je odredba navedene Direktive, u procesu pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji potpuno implementirana u nacionalno zakonodavstvo, međutim na navedene odnose primijenjeno je domaće pravo koje je vrijedilo u trenutku nastanka odnosa koji su predmet spora, a to je razdoblje od 2004. do 2008.".

Međutim, ističe Vrhovni sud, "u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa svim tadašnjim članicama Europske unije, domaće zakonodavstvo, tumačeno je prilikom njegove primjene na način da to bude što je moguće bliže duhu prava Europske unije, što uključuje i praksu suda Europske unije".

Iz HUB-a su u četvrtak poručili kako očekuju da će Visoki trgovački sud u ponovljenom postupku potvrditi svoju presudu koju je donio ranije te tako potvrditi zakonitost upotrebe valutne klauzule u CHF kreditima.

>>>Udruga Franak: Opravdanost valutne klauzule ponovno pred Visokim trgovačkim sudom

- U odnosu na presudu Vrhovnog suda, njezine najvažnije točke odnose se na obrazloženje da se pravo EU ne može neposredno primijeniti na pravne odnose nastale prije stupanja RH u EU, a mjerodavno pravo za predmet spora su odredbe nacionalnog prava - tj. tada važećih Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o obveznim odnosima, kojima je izričito bilo dopušteno ugovaranje obveze primjenom valutne klauzule u stranoj valuti. Nadalje, sud ukazuje da je ocjenu postupanja obiju ugovornih strana potrebno cijeniti u okviru njihovih objektivnih mogućnosti i isključivo prema vremenskom okviru nastanka predmetnih ugovornih odnosa, kaže se u objavi iz HUB-a.

25. travanj 2024 13:30