Aktualno
StoryEditor

HUP protiv porezne dobne diskriminacije i poreznog ‘deranja‘ preslatkih sokova

25. Srpanj 2019.

Hrvatska udruga poslodavaca objavila je prvi komentar na predložene porezne promjene. Načelno, HUP podržava namjeru daljnjeg poreznog rasterećenja građana i poduzetnika, a za konkretnije komentiranje prijedloga novog kruga poreznih izmjena nužno je pričekati cjeloviti prijedlog Ministarstva financija koji će biti stavljen na javnu raspravu.

No, udruga poslodavaca odmah želi čuti dodatna pojašnjenja i argumentacije o izmjenama poreza na dohodak vezane uz dob zaposlenika.

- Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi. Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31.  godinu? Ona bi trebala pasti što je penalizacija zbog dobne granice. Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika. HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive, stoji u objavi HUP-a.

Poslodavci također ne podržavaju namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera. Iskustva drugih zemalja pokazala su da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mjesta, a imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje. Sustav zdravstva nužno treba reformu i veći angažman na preventivi kroz informiranje i edukaciju građana o važnosti brige za zdravlje i zdravim životnim stilovima.

Na temelju do sada dostupnih informacija ono što u HUP-u smatraju pozitivnim su prijedlozi da se plaćanje toplih obroka, smještaja, vrtića... tretira kao trošak za što su se poslodavci i HUP i zalagali. Pozitivno je i dizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit, stoji u priopćenju HUP-a.

 

 

 

20. travanj 2024 09:35