Aktualno
StoryEditor

HURR: Predloženi Obiteljski zakona omalovažava prava djece i roditelja

02. Listopad 2017.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) ocijenila je kako Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, koji je prošloga tjedna pušten u javnu raspravu te nakon 24 sata povučen, predstavlja omalovažavanje mnogih prava i obveza djece i roditelja, poput ravnopravnog roditeljstva, te se protive definiciji obitelji, po kojoj obitelj čine otac, majka i njihova djeca, jer u tom slučaju mnogi njihovi članovi ne mogu biti obitelj.

Predsjednik udruge Oliver Čanić istaknuo je kako ni aktualni Obiteljski zakon ni Nacrt novog zakona ne rješava ključno pitanje, a to je da je dijelu roditelja, a mahom se radi o očevima, zbog manipulacija i otuđivanja djece od jednog roditelja onemogućeno viđanje djece ili ih viđaju manje nego što bi prema sudskim odlukama trebali.

>>>GLAS: Murganić mora dati ostavku

- U Hrvatskoj je svake godine imamo oko 6000 brakorazvoda u kojima sudjeluje više od 5000 djece, a među njima je više od 30 posto konfliktnih brakorazvoda, što znači da više do 1500 djece ne viđa jedan roditelj ili ga viđa daleko manje od sudske odluke, a u pravilu je riječ o očevima, rekao je Čanić  na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se na riječi bivše ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić koja hvali plan roditeljstva iz sadašnjeg zakona, po kojemu se 70 posto roditelja uspjelo dogovoriti o skrbi za djecu, te kaže kako se u takvim slučajevima roditelji mogu dogovarati i bez zakona, centara za socijalnu skrb i sudova, ali što je sa 30 posto konfliktnih brakorazvoda.

- Problem je da ni jedan zakon ne rješava manipulacije i otuđivanja djece od jednog roditelja što mora biti kazneno djelo. Veliki je broj nesavjesnih roditelja koji koriste dijete kao objekt svojih odnosa i to je nešto što se mora zaustaviti. Nacrt zakona ne definira korake za provedbu, rekao je Čanić.

>>>Hrvatska pošta na prodaji trgovačke robe zarađuje kao Zara

Odvjetnik udruge i član radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona Hrvoje Jurić rekao je kako je udruga, tijekom tri sastanka na kojima je sudjelovala u sklopu šire skupine za izradu zakona, svojim primjedbama željela dati doprinos oko rješavanja pitanja ravnopravnog roditeljstva, no ništa nije usvojeno osim načelnog stava da su roditelji ravnopravni vezano uz djecu.

- Udruga smatra da je takav nacrt loš u smislu zaštite interesa djece u procesu razvoda, u budućem životu i sudjelovanja roditelja u odgoju i obrazovanju vlastite djece, kazao je Jurić. Dodao je kako na posljednjem sastanku šire radne skupine, na kojemu nije bilo polovice članova, nije bilo glasanja o prijedlogu zakona već je Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike odlučilo da se zakon zbog rokova pusti u javnu raspravu.

Jurić se osvrnuo i na definiciju obitelji iz Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koja je izazvala najviše bure u javnosti.

- Mi u tome nismo sudjelovali ni smatramo da bi to trebalo definirati, a pogotovo ne na taj način. Radi se o svjetonazorskom pitanju, a po ovoj definiciji, koju nismo i nećemo podržati, činjenica je da velika većina nas ne predstavlja obitelj, rekao je Jurić.

>>>Todorić: Dalić je lagala cijeli hrvatski sabor… jedva čekam Povjerenstvo

- Apsurdno je da se institucije upuštaju u definiranje što je to obitelj, a s druge strane ono što je prirodno, legitimno ljudsko pravo - pravo djeteta na oba roditelja i roditelja na aktivnu ulogu u odgoju i odrastanju svoje djece, a toga u obiteljskom zakonu nažalost nema, rekao je Damir Doroda.

Upitan na kraju je li on novi pravobranitelj za djecu, Hrvoje Jurić odgovorio je kako je on jedan od pet kandidata.

- Saborski odbor predložit će dva kandidata a Sabor će predložiti jednog - da li ću to biti ja ili netko drugi, vidjet ćemo, komentirao je.

19. travanj 2024 14:58