Aktualno
StoryEditor

HUZIP očekuje prihode na razini prošlogodišnjih

09. Rujan 2018.

Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) našla se na 31. mjestu Liderove liste 100 najvećih neprofitnih organizacija prema ostvarenim prihodima u 2017. godini. Prema podacima o poslovanju, lani je poslovala s prihodima od  39,87 milijuna kuna, rashodi 31,55 milijuna kuna, a razlika prihoda i rashoda iznosila je 8,32 milijuna kuna. Zanimalo nas je u što su utrošili višak prihoda i kakvo poslovanje očekuju u ovoj godini.

>>>U novom broju Lidera: Poslujte s neprofitnim organizacijama, imaju 10,5 milijardi kuna

- Iznos koji spominjete kao razliku prihoda i rashoda od 8.317.153 kuna odnosi se na iznose naknade koji do dana objave revizijskog izvještaja nisu bili isplaćeni domaćim i inozemnim nositeljima prava. Dakle, navedeni iznos nije utrošen već će tijekom 2018. godine biti isplaćen nositeljima prava u rokovima utvrđenim u članku 167. st. 4. i 167.b st. 3. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Budući da prema podacima kojima raspolažemo nije došlo do značajnije promjene broja korisnika predmeta zaštite u RH, u 2018. godini očekujemo prihode na razini prošlogodišnjih – rekao je Mario Kapetanić, voditelj pravne službe HUZIP-a i dodao da je prioritet, kao i u proteklim godinama, naplatiti što više naknade od inozemnih sestrinskih kolektivnih organizacija za korištenje izvedbi njihovih članova u inozemstvu.

>>>U što je višak prihoda uložio Hrvatski košarkaški savez

HUZIP je neprofitna udruga koja, temeljem odredaba Zakona o autorskom i srodnim pravima i na osnovi ovlasti Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH, ostvaruje kolektivnu zaštitu umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj. HUZIP-a trenutno okuplja više od 11.000 domaćih i inozemnih članova koji su putem posebne punomoći ovlastili HUZIP da štiti njihova prava. HUZIP također štiti i prava inozemnih umjetnika izvođača u Republici Hrvatskoj kao i prava svojih članova u inozemstvu i to na osnovi recipročnih ugovora zaključenih sa srodnim inozemnim organizacijama za kolektivnu zaštitu izvođačkih prava, kao i temeljem stvarne uzajamnosti te u okviru međunarodnih ugovora i konvencija koje je prihvatila i ratificirala Republika Hrvatska. U okviru svoje djelatnosti HUZIP daje odobrenja za iskorištavanje snimljenih izvedaba umjetnika izvođača, vodi evidenciju javnog iskorištavanja snimljenih izvedaba, prikuplja naknadu od korisnika predmeta zaštite, te raspodjeljuje primljenu naknadu umjetnicima izvođačima.


[mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]Pratite Lider na društvenim mrežama


 

25. travanj 2024 18:04