Aktualno
StoryEditor

HZZ-u 2,1 milijarda kuna za zapošljavanje iz EU fonda

31. Listopad 2018.

Hrvatskom zavodu za zapošljavanje danas su iz Europskog socijalnog fonda dodijeljena izravna sredstva u ukupnom iznosu od 2.109.066.522,20 kuna za provedbu aktivne politike zapošljavanja. U ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao Upravljačkog tijela Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“, ugovore je potpisao ministar mr.sc. Marko Pavić, a u ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanja ravnatelj Ante Lončar i pomoćnica ravnatelja Ruža Hrga.

>>>HZZ: Nezaposlenost 20% manja nego prošle godine

Riječ je o ugovorima koji se odnose na aktivnosti u okviru Prioritetne osi 1. „Visoka zapošljivost i mobilnost radne snage“: „Provedba mjera aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade - Faza 2 “, „Provedba mjera APZ za mlade (IZM) – Faza 2“, „Potpora za zapošljavanje teže zapošljivih skupina i edukacija nezaposlenih osoba – Faza 2“, „Podrška samozapošljavanju – Faza 2“ „Zadržavanje radnika u zaposlenosti – Faza 2“, te o ugovoru „Provedba javnih radova za teže zapošljive skupine – Faza 2“ iz Prioritetne osi „socijalno uključivanje. Trajanje provedbe operacija je 48 mjeseci.

Od 2015. godine u provedbi je sedam operacija kojima se financira provedba mjera APZ u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a koje su ugovorene u iznosu od 1,47 milijardi kuna. Danas potpisani ugovori predstavljaju nastavak sufinanciranja mjera aktivne politike zapošljavanja iz Europskog socijalnog fonda.

Europski socijalni fond u Hrvatskoj vrijedan je oko 13 milijardi kuna te financira projekte koji za cilj imaju društvene promjene u području zapošljavanja, socijalne uključenosti, obrazovanja i dobrog upravljanja. Danas potpisanim ugovorima Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2015.“ dosegao je 56,5% ugovorenosti ukupne alokacije.

>>>Igre s brojkama: Nezaposlenost pala jer je HZZ izbrisao 45.000 ljudi iz evidencije

Vlada je izdvojila rekordne 2,5 milijarde kuna za programe zapošljavanja, od kojih se 1,6 milijardi kuna odnosi na mjere aktivne politike zapošljavanja kojima je cilj potaknuti trajno zapošljavanje u privatnom sektoru. U zadnje dvije godine izdvojeno je ukupno četiri i pol milijardi kuna za programe poticanja zapošljavanja.

Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuli su niz aktivnosti pod nazivom Zaposli se u Hrvatskoj kako bi snažnije potaknuli zapošljavanje domaće radne snage. Cilj kampanje je informirati nezaposlene, poslodavce i široku javnost o mogućnostima korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja i programa za poticanje zapošljavanja koji se sufinanciraju sredstvima Europskog socijalnog fonda.

23. travanj 2024 09:42