Aktualno
StoryEditor

I među žitaricama ima trgovinskog rata

03. Listopad 2018.

Kako trgovinski ratovi utječu na globalna tržišta? Disonanca između SAD-a i najvećih trgovinskih partnera Europske unije, Kine i NAFTA partnera: Meksika i Kanade stvorila je nesigurnosti na globalnom nivou. Investitori razmatraju dugoročne posljedice deklariranih tarifa kako bi uložili u troškovno učinkovite futures-e i opcije i zaštitili investicijski portfelj.

Kako će trgovinski rat utjecati na trgovinu žitarica?

Od svih žitarica najveći utjecaj imat će na sojinu sačmu. SAD proizvodi 17% ukupne svjetske proizvodnje soje; dok je Kina trećinu svojih potreba za sojom pokrivala iz Amerike sada se kreće opskrbi iz Brazila. Brazil je inače najveći svjetski proizvođač sojine sačme koji svakako može udovoljiti kineskim potrebama za enormnim količinama i dobrom kvalitetom.

Trgovinski sukobi manje će utjecati na kretanje cijena kukuruza i pšenice. Sjedinjene Američke Države izvoze samo 3% svjetske proizvodnje kukuruza u Meksiko dok se Kina opskrbljuje kod drugih proizvođača.

>>> Iznenadio pad cijena kukuruza, sojinog zrna i sojine sačme

Kod američkih dionica možemo osjetiti značajnu volatilnost sve dok se trgovinske napetosti ne smire.

SAD će vjerojatno iskusiti selektivnu odmazdu od zemalja pogođenih tarifnim i trgovinskim ograničenjima. Kanada, Meksiko, Kina i EU će ciljati politički osjetljive proizvode. Smjer raznih trgovinskih sporova ostaje vrlo nepredvidljiv, ali vjerojatno neće uzrokovati recesiju.

Tvrtke bi trebale odgoditi investicijske planove sve dok se prašina ne slegne i problemi ne riješe. Trgovinski rat može dovesti do „usporavanja“ u Kini što bi se odrazilo i na globalne opskrbne lance.

16. travanj 2024 20:10