Aktualno
StoryEditor

I Škotska kuša univerzalni dohodak

27. Prosinac 2017.

Stanovnici škotskih gradova Glasgow, Edinburg, Fife i Sjeverni Ayrshire uskoro će, uz potporu lokalne samouprave, primati bespovratnu mjesečnu naknadu kao dio pilot programa univerzalnog dohotka, piše Futurism. Iako prijeporan, projekt je već osigurao 250 tisuća funti u obliku bespovratnih sredstava za razvoj studije izvedivosti, a gradovi koji se žele uključiti svoje prijedloge moraju dostaviti do kraja ožujka 2018. godine.

U svijetu u kojemu strojevi preuzimaju sve više poslova, vlasti su shvatile važnost izmijene mreža socijalne skrbi. Zagovornici univerzalnog dohotka vjeruju da bi redovita, iako malena, isplata novca mogla pomoći mnogima da stanu na noge ili ih čak potaknuti na ulaganja i nove poslovne pothvate. I vlast i oporba zajednički su kreirale prijedlog, koji će inicijalno dosta koštati, no dugoročno rezultirati značajnim uštedama ukoliko se pokaže da može umanjiti ili nadoknaditi naknade za nezaposlenost.

>>>Iznenada, i MMF razmatra temeljni dohodak

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je kako smatra od iznimne važnosti da država bude spremna podržati pojedince kako bi oni u potpunosti mogli sudjelovati u "novoj ekonomiji".

Globalni trend

Škotska nije prva zemlja koja uvodi univerzalni dohodak, velik broj država je već pokrenuo ovu mjeru među kojima su Kenija, Finska, Kanada i Kalifornija.

Unatoč potpori velikog dijela građana, finski pilot program univerzalnog dohotka zadobio je loše komentare kritičara koji su ga nazvali ‘trikom za privlačenje publiciteta‘, a za sam način funkcioniranja programa kažu da je ništa drugo nego drugi oblik naknade za nezaposlene.

>>>Kotarski: Hrvatska si ne može priuštiti univerzalni temeljni dohodak

Kako se tržište rada razvija, javni i privatni sektor razmatraju kako će izgledati budućnost socijalne skrbi, a univerzalni dohodak je veoma privlačna ideja. Međutim, ostaje pitanje hoće li siromašni imati koristi od takvog programa, te kako će sama ideja funkcionirati u praksi. Unatoč kontroverzama, mnogi političari i ekonomisti će promatrati i škotski program kako bi pronašli odgovore na ključna pitanja o budućnosti civilizacije.

 

20. travanj 2024 00:28