Aktualno
StoryEditor

I Svjetska banka brine za okoliš ulogom teškim 200 milijardi dolara

09. Prosinac 2018.

Svjetska banka priopćila je da će do 2025. udvostručiti ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena, preciznije dvjesto milijardi dolara.

- Klimatske promjene egzistencijalna su prijetnja najsiromašnijima i najranjivijima diljem svijeta. Naši novi ciljevi pokazuju da taj problem shvaćamo vrlo ozbiljno, rekao je Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke.

Izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva precizirala je da će se zemlje moći koristiti tim novcem za gradnju bolje prilagođenih stanova, škola i ostale infrastrukture, ulaganje u pametnu ekološku poljoprivredu, održivo upravljanje vodama i pristupačne mreže socijalne sigurnosti. Najavljeno ulaganje predviđeno je za razdoblje od 2021. do 2025. Riječ je o potpori nastojanjima zemalja diljem svijeta u provedbi ambicioznih mjera u borbi protiv klimatskih promjena.

>>>Napuštanje fosilnih goriva povećalo bi globalni rast BDP-a za 26 tisuća milijardi dolara

Najava Svjetske banke poklopila se s početkom konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u poljskim Katowicama na kojoj će predstavnici zemalja iz cijeloga svijeta razraditi propise o financiranju i provedbi Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. U tom sporazumu utvrđen je okvir suradnje zemalja kojom bi se povećanje temperature na Zemlji trebalo ograničiti na jedan i pol do dva Celzijeva stupnja.

26. travanj 2024 03:50