Aktualno
StoryEditor

Iain Walsh: Važno je da poduzetnici sudjeluju u programima za pospješivanje zapošljavanja

22. Ožujak 2018.

U četvrtak održan je okrugli stol "Zapošljavanje mladih i njihovo uključivanje na tržište rada" u hotelu Double Tree by Hilton. Okrugli stol organizirali su Chevening Alumni Hrvatska, udruga britanskih stipendista koji su završili poslijediplomski studij u Velikoj Britaniji i Britansko veleposlanstvo u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Pozdravne govore održali su veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish, Ivan Mišetić ispred HUP-a i Davorko Vidović ispred HGK.

>>>Igre s brojkama: Nezaposlenost pala jer je HZZ izbrisao 45.000 ljudi iz evidencije

Kao uvodničar nastupio je Iain Walsh iz Velike Britanije, direktor za strategiju tržišta rada i međunarodne poslove u britanskom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji je održao govor o britanskim iskustvima smanjivanja stope nezaposlenosti mladih. Velika Britanija je od 2010. smanjila stopu nezaposlenosti mladih za više od 40 posto. Okrugli stol bio je prigoda da Walsh otkrije mjere kojima je Velika Britanija postigla te rezultate.

Iskoristio je priliku istaknuti kako je unatoč velikoj zaposlenosti, produktivnost i razina plaća stagnirala u cijeloj Velikoj Britaniji, što je istaknuo kao velik izazov za njegovo ministarstvo. Među mjerama koje resorno ministarstvo Velike Britanije koristi naglasio je kratke tečajeve usmjerene prema savladavanju nužnih vještina, jer svako duže izbivanje s tržišta rada ima negativan utjecaj na daljnji pronalazak posla.

>>>HZZ: Nezaposlenost 20% manja nego prošle godine

Osim toga, napomenuo je da lokalni program Jobcentre Plus Support for Schools postoji kao način da se mladima pristupi i prije nego što se nađu nezaposleni na tržištu rada. U sklopu tog programa, predavači iz ministarstva gostuju u školama kako bi mladima približili koncept rada na tržištu i kako bi ih pripremili na skoru budućnost. Dodao je da je veoma važno da poduzetnici sudjeluju u oblikovanju posebnih programa za pospješivanje zapošljavanja budući da su oni ti koji će u konačnici biti ti koji zapošljavaju i imaju najbolji uvid u to kakav će im zaposlenik biti potreban.

Hrvatska nije uspješna zemlja

- Hrvatska nije uspješna zemlja. Hrvatski BDP niži je u odnosu na prosjek EU nego prije deset godina i po tome smo jedinstveni u EU. Zanemarili smo najvažniji resurs: ljude. Pod time mislim na sustavno zapostavljanje obrazovanja sve od vrtića do visokoškolskog obrazovanja, a ključni limitirajući faktor našeg gospodarstva je nedostatak adekvatno kvalificiranih radnika, poručio je pak u svojim uvodnim riječima Davorko Vidović.

>>>HZZ: Krajem siječnja 20 posto manje nezaposlenih nego 2017.

U ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava uvodno izlaganje održao je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić, koji je bio britanski stipendist i ujedno je predsjednik udruge Chevening Alumni Hrvatska. U svom izlaganju osvrnuo se na hrvatske napore suočavanja s problemom nezaposlenosti mladih.

- Sredstvima EU propolovili smo nezaposlenost mladih od 2013. godine kada je stopa nezaposlenosti bila 50 posto na 22 posto krajem 2017. godine. Također, Hrvatska ima treći najveći rast stope zaposlenosti u EU od 3,8 posto u 2017. gdje smo u zadnjem kvartalu imali gotovo 60.000 radnika više nego u istom kvartalu 2016., poručio je ministar.

Istaknuo je da je tijekom 2017. prosječno u evidenciji nezaposlenih bilo 193 tisuće osoba, od čega je mladih bilo gotovo 52 tisuće, odnosno 26,8 posto, što je za 24 posto manje nego u 2016.

>>>Eurostat: Nezaposlenost u EU u rujnu na ‘predkriznoj’ razini

- U 2017. godini iz evidencije nezaposlenih zaposleno je oko 196 tisuća osoba, među kojima je preko 89 tisuća mladih, odnosno oko 45 posto. Također, 85 posto mladih zaposleno je temeljem ugovora o radu, a 14,2 posto temeljem drugih poslovnih aktivnosti, izjavio je ministar i naglasio da je među njima najznačajnije bilo zamozapošljavanje.

Cilj organizatora okruglog stola bio je kako bilateralnom suradnjom na pozitivan način prikazati iskustva dvije prijateljske zemlje i njihove pristupe u rješavanju problema nezaposlenosti mladih.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je panel diskusija na kojoj su sudjelovali ministar Pavić, Iain Walsh i mladi poduzetnici Diana Gluhak Spajić iz tvrtke RED FORK tvrtke i Dominik Tomičević iz Memgrapha. Glavne teme panel diskusije bile su mjere za zapošljavanje mladih, mjere za stjecanje prvog radnog iskustva, pripravništvo i samozapošljavanje.

19. travanj 2024 03:01