Aktualno
StoryEditor

IBM i banke razvijaju blockchain platformu Batavia

05. Listopad 2017.

Njemačka Commerzbank, austrijska Erste Group Bank, španjolska Caixabank i kanadska Bank of Montreal pridružile su se inicijativi švicarskog UBS-a i američkog tehnološkog diva IBM-a koji razvijaju tehnologiju ‘blockchaina‘ za potrebe financiranja trgovine.

Platforma Batavia pomogla bi bankama i njihovim klijentima da automatiziraju proces financiranja trgovine, koji je trenutno još uvijek u velikoj mjeri obavlja ručno i na papiru, podsjećaju u srijedu u priopćenju sudionice inicijative.

>>>Direktor UBS-a: Tehnologija će ukinuti do 30 tisuća radnih mjesta

Batavia će među ostalim omogućiti korisnicima praćenje transakcije od otpreme pošiljke do njezine isporuke naručitelju.

Blockchain je izvorno razvijen za trgovanje kriptovalutom bitcoinom. Riječ je o zajedničkoj knjizi računa koju vode računala, a ne centralne institucije poput središnje banke.

Proteklih godina banke su uložile milijune dolara u prilagodbu tehnologije blockchaina kako bi se mogla koristiti za pojedine složene procese s ogromnim količinama podataka.

>>>Rastući interes natjerao Goldman Sachs na razmatranje bitcoina

Opća je ocjena da bi blockchain mogao dobro poslužiti pri financiranju trgovine zbog velikog broja sudionika u tim transakcijama, uključujući financijere, kupce, prodavače, prijevoznike i inspektore.

Trenutno svaki od njih vodi vlastite račune, što može dovesti do grešaka i kašnjenja. Nova platforma trebala bi svim sudionicima omogućiti zajedničku knjigu računa, čime bi se smanjile greške i omogućio veći broj transakcija.

- Financiranje trgovine nudi savršenu mogućnost za primjenu (blockchaina) zbog velikog broja sudionika u ekosustavu trgovine, posebno kada govorimo o globalnoj trgovini, ističe u intervjuu za Reuters Marie Wieck iz IBM Blockchaina.

- Digitalizacija i stvaranje povjerenja savršeni su poticaj za poslovanje, dodaje ona.

Pilot-projekt u kojem bi trebale sudjelovati i novopridošle banke predviđen je za prvo tromjesečje iduće godine, kaže Wieck. Projekt je inače najavljen prošle godine.

Platforma će također koristiti takozvane ‘pametne‘ ugovore, odnosno kompjutorske programe na blockchainu koji će automatski realizirati uvjete sporazuma. Tako će, primjerice, Batavia obavljati plaćanje u skladu s pojedinim fazama trgovinskog procesa.

>>>U novom broju Lidera: Nizozemska bolest – je li Hrvatska već teško bolesna ili će tek biti?

Financijska industrija trenutno eksperimentira s blockchainom ali su ti eksperimenti tek u početnoj fazi i neki upozoravaju da će se na prve konkretne rezultate možda morati čekati i nekoliko godina.

IBM istodobno surađuje sa švicarskim prehrambenim divom Nestleom, britansko-nizozemskim proizvođačem robe široke potrošnje Unileverom, američkim maloprodajnim divom Wal-Mart Storesom i drugim velikim prehrambenim i maloprodajnim kompanijama na odvojenom projektu baziranom na tehnologiji blockchaina koji se fokusira na praćenje lanaca isporuke hrane.

26. travanj 2024 18:16