Aktualno
StoryEditor

IBM i JPMorgan nezavisno pokrenuli mreže plaćanja bazirane na ‘blockchain‘ tehnologiji

16. Listopad 2017.

Mreža IBM Blockchain projektirana je tako da skrati vrijeme potrebno za obradu transakcija i da smanji troškove globalnih plaćanja za kompanije i građane. Cilj je brža bankovna obrada transakcija u jedinstvenoj platnoj mreži i gotovo u realnom vremenu.

>>> Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

Distribuirani popis plaćanja u tehnologiji blockchaina omogućuje svim korisnicima pristup i uvid u obrađene transakcije. Nasuprot tome, aktualna međunarodna plaćanja u kojima se koristi više valuta mogu trajati danima pa i tjednima i zahtijevaju više posrednika.

Iz IBM-a naglašavaju da se preko njihove mreže već obrađuju transakcije u 12 valutnih koridora na Pacifičkim otocima i u Australiji, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.

U početnoj je fazi razvoja i primjene mreže američka kompanija okupila inicijalnu skupinu raznovrsnih velikih banaka, uključujući Bilbao Vizcaya Argentaria, Mizuho Financial Group, National Australia - NAB, financijsku grupaciju Sumitomo Mitsui, TD banku, kao i druge financijske institucije.

>>> Rastući interes natjerao Goldman Sachs na razmatranje bitcoina

"IBM istražuje nova rješenja za efikasnije i transparentnije mreže plaćanja kako bi se bankovne transakcije obavljale u realnom vremenu, čak i u najudaljenijim dijelovima svijeta", kazala je viša potpredsjednica u IBM-ovom poslovanju s industrijskim platformama Bridget van Kralingen.

Odvojeno je američka banka JPMorgan Chase & Co danas također objavila da je pokrenula novu mrežu plaćanja baziranu na ‘blockchain‘ tehnologiji. Njezin čelnik Jamie Dimon nedavno je oštro kritizirao mrežu Bitcoin ali je pohvalio novu tehnologiju.

JPMorgan je u tom projektu udružio snage s kanadskom Royal Bank i Bankovnom grupom Australije i Novog Zelanda (ANZ).

>>>IBM i banke razvijaju blockchain platformu Batavia

Bankovni div i brojni njegov konkurenti uložili su u tehnologiju blockchaina milijune dolara u nadi da će je prilagoditi kako bi pojednostavila i snizila troškove namire u trgovini vrijednosnim papirima, te trgovanja kreditima i međunarodnih novčanih doznaka.

"Zahvaljujući mogućnostima koje je otvorila tehnologija blockchaina dobili smo priliku preispitati moduse crpljenja i razmjene informacija među globalnim bankama", tumači Emma Loftus, čelnica globalnih plaćanja i valutne razmjene u J.P.Morgan Treasury Serviceu.

Idućih mjeseci mreži bi se trebale pridružiti i druge banke, poručuju iz JPMorgana.

18. travanj 2024 16:25