Aktualno
StoryEditor

IBM-ovac Namik Hrle: Idući domet AI-ja bit će masovna personalizacija svega

13. Svibanj 2019.

Banjolučanin Namik Hrle jedan je od najinovativnijih zaposlenika IBM-a, a to dokazuje i prestižna titula IBM Fellow, kojom taj svjetski gigant nagrađuje samo zaposlenike koji su dosegli najviši stupanj inovativnosti u toj kompaniji.

Odrastao je u Banjoj Luci, a mladost su mu obilježile četiri strasti – bas gitara, heavy metal glazba, nogomet i matematika. Ovo posljednje je na kraju presudilo. Nakon diplome na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i magisterija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, radio je u nekoliko zagrebačkih tvrtki.

Nakon toga se bavio razvojem IBM-ova softvera kao samostalni konzultant u Australiji i Njemačkoj, a u IBM-u je zaposlen već dvadeset jednu godinu. Tijekom tog razdoblja stekao je brojna znanja i vještine, a autor je i nekoliko IBM-ovih patenata u području umjetne inteligencije te računarstva u oblacima. A upravo će o tome govoriti na Liderovoj konferenciji ‘4. industrijska revolucija‘ koja se održava 17. svibnja u Branimir centru u Zagrebu.

Namik Hrle u intervjuu za Lider otkriva što će donijeti najveću revoluciju u informatičkoj industriji u budućnosti.

– Pretpostavljam da vas neću iznenaditi kad kažem da je to sve ubrzaniji razvoj tehnologija koje podržavaju umjetnu inteligenciju. Dostignućima umjetne inteligencije u užem smislu, dakle njezinoj upotrebi na relativno izoliranom području, primjerice ‘chat botu‘, svjedoci smo gotovo svakodnevno, sjetite se samo pametnog telefona u kojem se mnoge aplikacije koriste elementima umjetne inteligencije. Slijedi upotreba umjetne inteligencije u širem smislu, odnosno povezivanju različitih ekspertnih sustava koji mogu inteligentno komunicirati, kao što su povezana vozila - kaže Hrle.

Dodaje da su takve tehnologije neophodne za takozvanu masovnu personalizaciju, a najpoznatiji primjeri su personalizirano zdravstvo, personalizirane financijske usluge, personalizirana edukacija.

– Ovdje se atribut ‘personaliziran’ upotrebljava u smislu nečega namijenjenoga konkretnoj, specifičnoj osobi, na primjer, individualni odnosno različiti školski program za svakog pojedinog učenika - vodi nas Hrle nadomak nekoj novoj etapi nastaloj na krilima 4. industrijske revolucije.

IBM-ov stručnjak Namik Hrle gost je Liderove konferencije 4. industrijska revolucija koja se 17. svibnja održava u Branimir Centru u Zagrebu. Prijavite se!

25. travanj 2024 07:51