Aktualno
StoryEditor

IBM: Vrijeme je da programeri počnu s razvojem softvera za ‘kvantna računala‘

07. Ožujak 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

IBM je napravio prve korake prema proizvodnji milijun puta bržih računala od ovog pomoću kojeg čitate ovaj članak. U tu svrhu, tvrtka je osnovala novi odred, Diviziju Q, kojoj je zadatak proizvesti kvantna računala i pripremiti ih za prodaju.

Do sada, kvantna su računala bila samo san. Međutim, u IBM-u smatraju kako je sazrio trenutak da se krene u pripremu softvera za kvantna računala, koja će uskoro biti komercijalizirana, piše Independent.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=KZf4BSmgdO4[/embed]

Kvantna računala, kako im naziv sugerira, oslanjaju se na kvantnu mehaniku i neobično ponašanje kvantnih bitova, pomoću kojih računaju brže od bilo kojeg kompjutera na svijetu.

Većina stručnjaka smatra kako je kvantno računalo izvedivo samo u teoriji, međutim u IBM-u su uvjereni kako je došlo vrijeme da se programiraju takve mašine.

Do sada, IBM je uspješno demonstrirao kvantna svojstva samo u pojedinim segmentima. Uspješno su iskoristili, primjerice, superpozicioniranje, koje podrazumijeva ‘kvantno petljanje‘ u kojem jedan elektron istovremeno može postojati u dva različita stanja.

To ponašanje elektrona omogućit će znatno kompleksnije izvedbe računala od onih koji se baziraju na sustavu jedinica i nula.

Komercijalizacija

Istraživanja tog segmenta pokazala su rezultate zbog kojih IBM-ovi stručnjaci smatraju kako se takvi kompjuteri mogu početi uskoro proizvoditi i za komercijalne svrhe.

Nakon što su to utvrdili, zaključili su kako je sazrelo vrijeme da se krene u stvaranje adekvatnog softvera i popratnih uređaj koji će moći biti uključeni u takav kompjuter.

Razvojni timovi i programeri tako započinju s radom na softveru koji će omogućiti izmjenu informacija između konvencionalnih i kvantnih računala.

Krajem godine, IBM će predstaviti simulaciju kružnih procesa koji će se odvijati u kvantnim kompjuterima, kako bi se što više ljudi priključilo u izradu potrebnog softvera.

Naposljetku, takva tehnologija koristit će se u farmaceutskoj industriji ili u nastojanjima da se pronađu novi materijali. Spominje se i primjena kvantnih računala u umjetnoj inteligenciji, čije mogućnosti sežu do ruba razuma ili crtica o odgovoru na krajnje pitanje iz "Vodiča kroz galaksiju za autostopere."

- Klasični kompjutori i dalje će biti glavni pokretač našeg društva i gospodarstava. Međutim, postoji čitav niz problema koje nije moguće riješiti uporabom klasičnih računala. Želimo li kreirati znanje iz znatno većih dubina složenosti potrebna su nam kvantna računala - rekao je dopredsjednik IBM Systems, Tom Rosamilia.

19. travanj 2024 17:40