Aktualno
StoryEditor

Iduće godine bit će razminirane sve poljoprivredne površine, cijela država 2026.

06. Srpanj 2018.

Na području osam hrvatskih županija, odnosno 55 gradova i općina, još je 385,9 četvornih kilometra minsko sumnjivog područja, planirano je da razminiranje bude dovršeno do 2026. godine, "možda i ranije", dok će se poljoprivredno zemljište u cijelosti razminirati iduće godine, rekao je rekao je danas u Sisku ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan prilikom potpisivanja ugovora o razminiranju poljoprivrednog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije, u Dvoru i u Sunji.

"Zahvaljujući stalnom financiranu iz fondova EU, radimo smireno i sistematično, pri čemu nam je sigurnost na prvom mjestu. Već dvije godine nismo zabilježili ni jedan incident. Tako smo, na primjer, na Kapeli pronašli 69 ‘promovki‘, a samo od tih mina ranije je stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno", rekao je Modrušan.

>>>Za razminiranje mjesečno potrebno 40 milijuna kuna

Naglasio je da je u tijeku razminiranje poljoprivrednog zemljišta, što će biti završeno iduće godine, a istodobno se radi i na zahtjevnom razminiranju šumskog zemljišta.

Brodsko-posavska županije u cijelosti je razminirana, a uklanjanje mina s poljoprivrednog zemljišta nastavljamo u Sisačko-moslavačkoj, potom i Ličko-senjskoj županiji, rekao je Modrušan.

Dodao je kako dinamika razminiranja ovisi o dotoku novca, pa bi, s obzirom na to da kapaciteta za razminiranje u Hrvatskoj ima dovoljno, posao mogao biti završen i prije 2026. do kada je traženo produženje roka.

Ravnatelj HCR-a, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predstavnici tvrtki za razminiranje "Istraživač", "Titan" i COR, potpisali su ugovor o trećoj, posljednjoj fazi razminiranja poljoprivrednog zemljišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, koju s 13 milijuna kuna financira Europski poljoprivredni fond za za ruralni razvoj.

>>>Za razminiranje 340 hektara šuma 40 milijuna kuna

Ugovori treće faze odnose se na poljoprivredne površine u naselju Kobiljak te naseljima Ostojići i Gornji Žirovac u općini Dvor i poljoprivredne površine uz naselja Gradusa Posavska i Brđani Cesta u općini Sunja. Naknadno će se potpisati još tri slična ugovora, čime će razminiranje poljoprivrednog zemljišta u toj županiji biti završeno.

Kako je rekao župan Žinić, nakon toga će još preostati razminiranje 62,4 četvorna kilometra šumskog područja. U ranije dvije faze, kako je dodao, razminirano je više od 20 četvornih kilometara, bez ijednog incidenta.

17. travanj 2024 21:48