Aktualno
StoryEditor

IFO: Najvećim viškom platne bilance Njemačka i ove godine ‘pomela‘ globalnu konkurenciju

07. Rujan 2017.

Njemačka će i ove godine bilježiti najveći višak na tekućem računu bilance plaćanja u globalnoj konkurenciji, iako će on biti nešto manji nego prošle godine, procjenjuje u četvrtak ekonomski institut Ifo.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija (EK) godinama apeliraju na službeni Berlin da potakne domaću potražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske neravnoteže i povećao globalni gospodarski rast, uključujući i eurozonu.

>>>Njemačka prva nacija s etičkim kodeksom za autonomna vozila

Američki predsjednik Donald Trump također je kritizirao Njemačku, tvrdeći da ne čini dovoljno kako bi smanjila višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om. Spočitnuo je Berlinu "vrlo lošu" trgovinsku politiku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel otklonila je prigovore, tvrdeći da su zahvaljujući ekonomskoj i fiskalnoj politici Berlina osobna i javna potrošnja već postali glavni pokretači rasta najvećeg europskog gospodarstva.

Kancelarka je također naglasila da je njemački višak uglavnom rezultat međusobnog djelovanja ponude i potražnje na globalnim tržištima te da Berlin tek u ograničenoj mjeri može utjecati na druge važne čimbenike, kao što su tečaj eura i cijene energije.

U Ifou procjenjuju da će višak na tekućem računu njemačke bilance plaćanja od 285 milijardi dolara u ovoj godini ponovo biti najviši u svijetu. Na drugom će mjestu biti Kina s otprilike 190 milijardi a na trećem Japan sa 170 milijardi dolara.

- Ukupni njemački višak uglavnom je posljedica trgovinskih tokova, stoji u analizi njemačkog instituta, uz napomenu da je njemački izvoz u prvoj polovici godine poskočio zahvaljujući snažnijoj potražnji iz drugih zemalja eurozone, te iz ostatka Europske unije i iz SAD-a.

>>>Njemačka traži nacionalno pravo veta na kineska preuzimanja europskih tvrtki

Ove će godine pritom njemački višak na tekućem računu bilance plaćanja iskazan udjelom u BDP-u kliznuti na 7,9 posto, u odnosu na 8,3 posto koliko je iznosio prošle godine, procjenjuju u ifou, navodeći kao glavni razlog više cijene energije.

Njihove procjene ipak znače da će Njemačka i ove godine prekoračiti preporučeni maksimalni višak platne bilance u Europskoj uniji od šest posto BDP-a.

27. travanj 2024 07:13