31. kolovoz 2019.

Igor Oppenheim nakon 19 godina na čelu Ingre odlazi u mirovinu

Dugogodišnji predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim krajem ove godine odlazi u mirovinu, najavila je Ingra u objavi o glavnoj skupštini te kompanije održanoj u petak.

"Tročlana Uprava društva nastavlja s radom, uz napomenu kako je dugogodišnji predsjednik Uprave Igor Oppenheim najavio odlazak u mirovinu krajem 2019. godine", naveli su iz Ingre koja je o odlukama skupštine o pokriću gubitaka u prošloj godini te proširenju Nadzornog odbora izvijestila putem Zagrebačke burze.

Inače, Igor Oppenheim u Ingri je od 1984. godine u kojoj je bio i na nizu čelnih pozicija te je od 1995. bio član Uprave, a od 2000. je predsjednik Uprave. Oppenheim je i sam bio veći dioničar Ingre te je imao više od devet posto dionica, a u svibnju ove godine svoje je dionice temeljem ugovora o darovanju prenio na članove obitelji.

Uprava Ingre od ožujka ove godine ima tri člana i u njoj su predsjednik Uprave Igor Oppenheim te članovi Danko Deban i Dinko Pejković.

Pejkovića je, naime, za trećeg člana Uprave imenovao Nadzorni odbor Ingre početkom ožujka, na sjednici na kojoj je bivši predsjednik države Stjepan Mesić razriješen dužnosti predsjednika Nadzornog odbora, a umjesto njega za novog predsjednika tog tijela imenovan Davor Štern.

Glavna je skupština na današnjoj sjednici prihvatila i zahtjev dijela dioničara o proširenju Nadzornog odbora, u koji su izabrana i tri nova člana Franjo Herceg, Ivan Škegro i Mario Aunedi Medek, prihvaćen je i zahtjev dijela dioničara o smanjenju nagrade svim članovima Nadzornog odbora.

Prema pisanju nekih medija, najavu Oppenheimova odlaska u mirovinu poznavatelji prilika povezuju s promjenama u Nadzornom odboru. "Oppenheim je jednostavno izgubio povjerenje dioničara", izjava je neimenovanog upućenog sugovornika koju prenosi portal novac.hr, u tekstu o najavljenom odlasku u mirovinu "jednog od posljednjih preostalih ‘velikih direktora‘ iz razdoblja snažnog razvoja domaće građevinske industrije".

Inače, glavna je skupština danas prihvatila i odluku o pokriću gubitaka u prošloj godini. Ingra je lani imala gubitak od 11,8 milijuna kuna, a odlukom skupštine taj je gubitak u potpunosti prenijet u naredno razdoblje.